fbpx

Megremegett a repcetermesztők keze

Írta: Agrárágazat-2022/6. lapszám cikke - 2022 május 31.

A rovat múlt havi cikke az olajos magok világpiacával és kiemelten a napraforgó piaci helyzetével és kilátásaival foglalkozott. E fonalat gombolyítom tovább ebben a számban a repcepiac elemzésével. Szóval, aki elmulasztotta volna alaposan áttekinteni a múlt havi elemzést, most ezt még dorgálás nélkül pótolhatja! Ez már csak azért is fontos, mert megállapításaim egy része arra épül.

A helyzet azonban olyan gyorsan változik, hogy több kiegészítést is kell tennem.

  1. 2021/2022-ben a globális növényiolaj-készletek várhatóan 26,07 millió tonnára csökkennek, ami 2017/18 óta a legalacsonyabb szint. A készletek azért szűkösek, mert a termelés 2019 és 2021 között a legnagyobb termelők többségénél csökkent, így például Kanadában, az EU-ban, Oroszországban és Ukrajnában.
  2. Aztán jött ugye a háború, és azzal is mindenképpen ki kell egészíteni a múlt havi képet, hogy Indonézia április 28-tól – további értesítésig – betiltotta a pálmaolaj kivitelét az országból. Joko Widodo elnök bejelentette, hogy a szárnyaló belföldi árak megfékezése érdekében leállítja az étolaj és az alapanyag kivitelét. Indonézia korábbi, január végén bevezetett, majd márciusban feloldott pálmaolaj-kiviteli korlátozása történelmi csúcsra emelte a nyersanyag világpiaci árát. Ezzel a pálmaolaj elvesztette korábbi piaci árelőnyét. Mivel a világ növényiolaj-termelésének 40 százaléka pálmaolaj, elérhetőségének beszűkülése komoly hatással van a világpiacra. Indonézia ugyanis a világpiaci növényizsír- és -olajforgalom harmadát képviseli. Érdemes megjegyezni, hogy az exporttilalom nyomán összeomlott az indonéz rúpia árfolyama, a fegyver tehát visszafelé sült el, még drágább lett az élelmiszer az országban. Az áremelkedések pedig világszerte kamatemelésre kényszerítik a jegybankokat, az infláció megfékezése érdekében.
  3. Jó példa a globális összefüggésekre, hogy az indonéz lépés megerősítette az indiai repcetermelőket abban: helyesen tették, hogy a rekordtermés ellenére visszatartották termésüket, mégpedig a még a magasabb árak reményében. Mindenki spekulál. Az indiai repcetermés 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ott március és április folyamán kezdik azt feldolgozni, de idén a gazdák nem adták el a termést, így csúszik a szezon.

Tovább csökken a globális repcekínálat

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) becslése szerint a világ 2021/2022-esrepcetermelése 71,18 millió tonna lesz, ami körülbelül 0,06 millió tonnával több, mint az előző havi előrejelzés, de továbbra is 2,43 millió tonnával, azaz 3,3 százalékkal kisebb, mint az előző termés.

Érdemes egy pillantást vetni a globális repcetermelői top10-re (tonna):

– Európai Unió: 17 265 000,

– Kína: 14 000 000,

– Kanada: 12 600 000,

– India: 10 800 000,

– Ausztrália: 6 350 000,

– Ukrajna: 3 015 000,

– Oroszország: 2 775 000,

– Egyesült Államok: 1 244 000,

– Egyesült Királyság: 980 000,

– Fehéroroszország: 500 000.

A repce világpiaca jelentősen beszűkül ebben a szezonban. A globális termés több mint negyede Kanadában, másik mintegy 24–25 százaléka az EU-ban kerül betakarításra. 2021/22-ben a kínálati korlát tovább fog keményedni. Az import oldalán az EU a legnagyobb, hiszen hamarosan eléri a 40 százalékos arányt. Mindehhez azonban hozzáteszem, hogy ahány piaci szervezet, annyiféle mérleggel lehet a repcepiacon találkozni. Van, aki kisebb terméscsökkenésre számít, de abban mindannyian egyetértenek, hogy a készletek szűkösek és csökkennek. A világpiaci repceárak gyakorlatilag 2020 március idusa óta mennek egyre gyorsuló ütemben felfelé. Az európai repceárak azóta éppen háromszorosukra nőttek. A világpiaci repcemag- és repceolajárak az elmúlt egy évben egyaránt kétharmadukkal nőttek. Ez azt jelenti, hogy érzékelhetően megtorpant a növekedés, hiszen ennél nagyobb arányokkal is találkoztunk már, de ne feledjük, az árrally olyan régen tart, hogy már a bázisok is magasak. A repce világpiaci árán nemcsak az olajosmag-piaci összefüggések, hanem a kőolaj árának emelkedése is látszik. Mint jelentős üzemanyag-alapanyag, a repce ezt a piacot is követi. Mivel pedig a világ repcekészletei szűkösek és csökkennek, az árak magasan maradhatnak az előttünk álló hónapokban is, sőt, van még tér felfelé is.

Az EU-ban a repce a meghatározó olajos mag, azonban kínálata folyamatosan csökken. Ha csak annyit mondok, hogy az Európai Unió mintegy 4 millió tonnás negatív külkereskedelmi egyenleggel rendelkezik repcéből, máris értjük, mennyire fontos az, ami a világpiacon folyik. Szemben az előbbi amerikai előrejelzéssel, az EU friss olajosmag-jelentése szerint az egy évvel korábbinál 6,9 százalékkal nagyobb területről, 5,7 millió hektárról 7,6 százalékkal több, 18,32 millió tonna repcét arathatnak a termelők 2022 nyarán. Várakozásaink szerint az Európai Unióban már nem csökken tovább a repce vetésterülete. Ettől még az import tovább döntögeti a csúcsokat. E tekintetben azonban kritikus a helyzet, hiszen Ukrajna ebben a legnagyobb partner. Eddig repcemagtermelésük 90 százaléka került exportra, ennek mintegy 90 százaléka landolt a közösség piacán. Az EU várakozásai szerint a 2021/22-es szezonban a repcemag, a dara és az olaj importja is vissza fog esni.

 

Termelni kellene a repcét

Hazatérve, ezen információk fényében már nem csodálkozunk a kialakult árakon. Az AKI adatai szerint a 17. héten a repce átlagos ára 283 ezer forint volt tonnánként. Ez 68 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél, de a piacon azóta egyre vadabb számokról lehet hallani. Idén mintegy 220 ezer hektáron virágzik május elején a repce. A vetések állapota április elején átlagos volt, de az ügyfeleink körében végzett rögtönzött felmérésem alapján jó termésre van kilátás. Ehhez az áprilisi esők és a melegedés is sokat hozzátett. Az AKI őszi munkákról szóló jelentése szerint az előző évi 293 ezer hektár után 2021 őszén még 244 ezer hektáron terveztek a gazdák repcét vetni. A magas ár ellenére tehát romlik a termelési kedv. Az Erste Agrár Kompetencia Központ legfeljebb a terület stagnálására, inkább lassú zsugorodására számít az előttünk álló években.

 

Előrejelzésünk szerint Magyarországon az előttünk álló években csökkenni fog a repcetermesztők száma. Ez meg fog látszani a területen és a termésen is, de az átlagtermésre pozitívan fog hatni. Az árakban nem várunk jelentős visszaesést középtávon sem.

Akik tehát megfelelő adottságokkal bírnak ennek az igen igényes növénynek a hatékony termesztéséhez, azok meg fogják találni a számításukat.

2021-ben a repceexport erősen csökkent, az import dinamikusan emelkedett. A vetésterület csökkenésének fényében ez alighanem idén is folytatódni fog.

Az Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzései

– A növényi olajok iránti élelmezési célú igény tartósan fog emelkedni az előttünk álló években is. A növekvő, javuló fizetőképességű népesség, a városiasodás és az élelmiszerpiacok fejlődése mind ebbe az irányba mutat. Ugyanezen okok miatt az állattenyésztés fehérjeigénye is bővül.

A harmadik erős piaci felhasználási irány, a biodízelszektor is tovább fog növekedni, de ennek üteme lassulni fog a következő években.

  • Az EU önellátottsága olajos magokból alacsony szintű, a kereslet növekedése tartósan meghaladja a termelését.
  • Abban a háborús helyzet sem hoz változást, hogy a KAP egészen „méregzölddé” fog válni, ami a vegyszerhasználat korlátozása révén a növénytermesztésben is nehezíteni fogja a jövedelmezőség javítását.
  • Ezt az időjárási anomáliák sűrűbbé válása is erősíteni fogja.
  • A támogatási rendszer nem fog cserbenhagyni minket.
  • A térségi verseny tovább fokozódik. Románia, Bulgária és Lengyelország mind napraforgó-, mind repcetermesztésben gyors lépésekkel halad előre; Ukrajna kérdőjelessé vált helyzete nemcsak a magas árak okozója, hanem piaci lehetőségeket is teremt.
  • Fontos üzenet, hogy a bio egyre erősebb irány az olajos magoknál. Érdemes elgondolkodni azon, hogy esetleg ezt termesszük.

 

Fórián Zoltán vezető agrárszakértő
Erste Agrár Kompetencia Központ