A teljes állományt felszámolták Keszthelyen

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 02.

Madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát – adta hírül az intézmény közleményében.

Vízi madárSzámos egyedi és ritka példány színesítette a madárállományt (Fotó: Helikon Kastélymúzeum)

Az elhullott madarakban a madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatták ki

A madárpark munkatársai nemrég az állatok váratlan elhullására lettek figyelmesek, ezért az intézmény azonnali hatállyal lezárta az érintett területet, és jelentette az esetet a szakhatóság felé. A mintákból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma mindegyik esetben a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében az állategészségügyi szakemberek a park teljes madárállományát felszámolták. A szükséges óvintézkedések elvégzése érdekében december 31-ig a keszthelyi Festetics-kastély pálmaházát és madárparkját zárva tartják a látogatók előtt.

Óriási veszteség a madárállomány elvesztése

A színes, egyedi és ritka madárállomány különleges élményt adott a vendégeknek, legfőképpen a családoknak. A Helikon Kastélymúzeum mindent megtesz azért, hogy a 2022-es évben újra megnyithassa kapuit a madárpark.

A madárparkban 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak. A terület nagy része madárhálóval fedett, az ott található tórendszer azonban kedvelt pihenőhelye a vadon élő tőkésrécéknek, a vadmadár-populáció fertőzésközvetítő szerepének súlyosságát tehát ez az eset is igazolja.

 

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc