fbpx

Gyűszűnyi gyümölcslé

Írta: Kristóf Imre - 2021 december 02.

Almával kezdték, ma már 11-féle termékük van. A szekszárdi Gyűszűbirtokon sikeresen készítenek különféle zöldség- és gyümölcslevet tartósítószer-mentesen. Cikkünkben bemutatjuk a borászatból indult kisvállalkozást.

Hogy készül a gyümölcslé?

Targoncával szállítja az almával teli ládákat a feldolgozóba Töttös Tibor. A szekszárdi Gyűszűbirtok Kft. ügyvezetője nem veti meg a kétkezi munkát. Ottjártunkkor lepakolja a ládákat, amikből hamarosan a mosóba és a darálóba kerül a gyümölcs. Szép, egészséges, bár a piacosnál apróbb almákat dolgoznak fel a présgépükkel. Nagy fémhengerek szorítják a szitához az almaaprítékot, hogy az alján aranysárgás színű, illatos gyümölcslé csorogjon a felfogó edényekbe.

Alma feldolgozása a szekszárdi GyűszűbirtokonAlma feldolgozása a szekszárdi Gyűszűbirtokon

Semmi adalék, csak természetesen!

Az összegyűlt gyümölcslevet zárt fejtéssel, szivattyúval juttatják a saválló acéltartályokba, és a lehető leggyorsabban, kizárólag pasztőrözéssel tartósítják. Ez az eljárás biztosítja a gyümölcs természetes ízének, illatának a megőrzését, a vitamin- és ásványianyag-tartalmáról nem is beszélve.

Töttös Tibor, a szekszárdi Gyűszűbirtok Kft. ügyvezetőjeTöttös Tibor, a szekszárdi Gyűszűbirtok Kft. ügyvezetője

– Borászatunk mellett saját kis almásunk termésének feldolgozásával kezdtünk bele a gyümölcslé készítésébe mondja el a vállalkozásuk indulásának történetét Tibor. – Először csak a család, majd az ismerősök részére, végül bővíteni kellett a kapacitást, mert akkora lett rá az igény. Most már 11-féle termékünk van: 3-féle mustunk, alma, körte, őszi- és kajszibarack, meggy, homoktövis, valamint céklalevet készítünk.

Gyümölcslevek a szekszárdi GyűszűbirtokonGyümölcslevek a szekszárdi Gyűszűbirtokon

100 kilóból 60 liter

Évjárattól, a gyümölcs fajától és fajtájától is függ a lékinyerés aránya. Az idén lassan csorog a présből a gyümölcslé, tavaly Tibor szerint sokkal jobban adta, mert akár 75%-os lékihozatalt is elértek. Most szerényebb az eredmény, de így is megvan rá a kereslet. A saját termékeik előállítása mellett sokan hozzák ide a gyümölcsüket bérfeldolgozásba is, így a saját terményük levét kapják vissza a gazdák. Izgalmas házasításokkal is kísérleteznek itt a Gyűszűbirtokon, mert vannak gyümölcsök, mint pl. a homoktövis, ami almával vegyesen még ízletesebb. – Ismernek már bennünket, és visszajárnak a vevőink, ezért érdemes volt belevágnunk – mondja büszkén zárszóként Töttös Tibor, a szekszárdi Gyűszűbirtok Kft. ügyvezetője.

(Egy finom gyümölcs, a kajszifajták kiválasztásáról szól egy következő videónk, melyet itt tekinthet meg.)

 

Fotók: Kristóf Imre és Barna Ferenc (Horizont Média)