fbpx

A precízió nem a gazdag emberek hobbija. Ez a jövő

Írta: Sándor Ildikó - 2023 július 07.

Magyarország Legszebb Birtokának zsűrije a precíziós gazdálkodás kategória nyerteséhez látogatott Segesdre, az Lagroland Kft.-hez. A szakmai zsűri nem először jár a birtokon, 2019–ben a szántóföldi növénytermesztés kategóriát nyerte meg a patinás gazdaság, azóta viszont ( épp a gálán elhangzott precíziós gondolatok okán) hatalmas változások történtek Segesden.

De nézzük az elejéről: a céget 2006 szeptemberében alapította Lassu Béla, az építkezést és látványos korszerűsítését pedig 2009-ben kezdte el. Bővítése folyamatosan a mai napig is tart, így került sor az irodaépület, a fűtött szerelőműhely, a géptároló, a 2 tűzivíztároló, majd a 2 gabonatároló, a mérleghíd és mérlegház, valamint a kéziraktár megépítésére, ezt követően pedig a terményszárító megvásárlására, a régi gépek cseréjére, és talán legnagyobb falatként a precíziós gazdálkodásra való áttérésre.

A precíziós szemlélet nemcsak a termesztéstechnológiában nyilvánult meg Segesden, mert az energiaellátásba már besegít a saját napelemrendszer, a terménykezelésbe a rédlerpályás betároló rendszer, a terményszárító korszerűsítése, az utótisztítóval történő kiegészítése, a teljes úthálózat újra aszfaltozása, és egy új terménytároló építése is. A géppark fejlesztésének segesdi sajátossága, hogy a szántóföldi növénytermesztésben használható innovációkat először kicsiben, próbaképp alkalmazzák, ha beválik, akkor azonnal bevezetik.

Jelentős fejlődés van mögöttük, a technikai eredmények átvételével. Az új naperőművük az egész székhely teljes elektromos ellátását biztosítja, mely éjjel a led lámpáknak köszönhetően nappali fénnyel látja el a telephelyet. Az elektromos autó használata is megújuló energiával történik, valamint az utcaseprő gép is a napelem által megtermelt árammal tartja tisztán a telephelyet.

A vállalat működését minden évben akkurátus, auditált könyvvizsgáló ellenőrzi. Talán ennek is tulajdonítható, hogy immár országszerte nemcsak megbízható és jó minőségű terményt állít elő, hanem a pénzügyi világban is jól csengő neve van a Lagroland Kft.-nek.

A környezetvédelem nem áll meg a látható gép, eszköz, naperőmű stb. beruházásoknál, de annak érdekében, hogy a földet egy kicsit jobb állapotban – mint ahogy mi kaptuk – adjuk át a következő generációnak, szervestrágyát használnak, ezzel visszaszorítva a műtrágyamennyiséget. Gyomirtószerek csökkentése érdeké­ben pedig fizikai gyomirtást is végeznek. Ebben nyújt segítséget az idén májusban vásárolt gyomfésű is. A szármaradványt bedolgozzuk a talajba, ezzel akár 40 kg nitrogén hatóanyagot biztosítva az új vetés számára. Talajaik állapotát 4-5 évente GPS-koordináták alapján vett talajminta-vételezéssel ellenőrzik, mely adatok hasz­nosak a műhold vezérelt robotkormánnyal irányított gépekkel történő műtrágya kijuttatás során, és így csak a ténylegesen szükséges mennyiséget juttatják ki. Ehhez egy hatalmas szoftverbázis és az Axiál know-how-ja áll rendelkezésre.

Jövő tervei között szerepel a jelenleg 900 hektáros családi birtok növelése és az élelmiszer-feldolgozásba történő magas szintű bekapcsolódása.

Egyszer már járt a zsűri a segesdi birtokon, 2019-ben ezt láttuk, ez volt a véleményünk. Itt pedig megnézhetik az idei videót a kategórianyertes Lagrolandról.