fbpx

Aratáshoz való idő van, de van, ahol kell még csapadék

Írta: Barna Ferenc - 2023 július 07.

A mostani száraz időjárás ideális körülményeket biztosít a kalászosok aratásához, azonban a napraforgó és a kukorica fejlődéséhez jól jönne még további csapadék.

Aratás: kombájn, traktor, emberek
Megfelelő az időjárás a kalászosok betakarításához (fotó: Sándor Ildikó)

Az elmúlt egy hét csapadékmennyisége nagy területi változékonyságot mutat

Szerda éjfélig a Dunántúl nagy részén 10-30 milliméter eső esett, de Győrtől nyugatra szinte semmi, a Dunától keletre pedig főként lokálisan fordult elő nagyobb mennyiség – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális agrometeorológiai jelentéséből.

Igaz, hogy az elmúlt harminc nap alatt az ország nagy részén több csapadék hullott a sokéves átlagnál, de mégis számottevő hiány tapasztalható az Alföld déli részén, északnyugaton, valamint Debrecentől keletre, délkeletre. A középső talajrétegben, ahonnan a nyári növények most a legintenzívebben szívják a nedvességet, az Alföldön vannak kritikusan száraz területek.

Az átlaghőmérséklet az elmúlt napokban 20 és 23 Celsius-fok között alakult

A csütörtöki hidegfront gyorsan átvonult az országon, alig éreztette hatását. A legmelegebb órákban jellemzően 27-31 fok közötti értékeket mértek. Az árpa mellett egyre többfelé zajlik már a búza és a repce aratása is, erre a folytatásban is a meleg, száraz idő lenne az ideális.

Az egyre többfelé virágzó napraforgó és címeresedő kukorica számára azonban a zivatarokból kimaradt területeken is jól jönne további csapadék.

Nem leszünk bővében csapadéknak

Pénteken csak a déli országrészben lehetnek elszórt záporok, zivatarok, szombattól pedig országszerte napos, száraz időben lehet haladni a betakarítási munkákkal. Vasárnap már nagy területen lesz 30 fok feletti hőmérséklet, hétfőtől pedig az ország nagy részén hőség várható, többfelé 33-37 fokos csúcsértékekkel.

Magas lesz az UV-sugárzás is, ami a növények levelein illetve az arra érzékeny zöldségeken, gyümölcsökön napégést okozhat. Szombattól a jövő hét közepéig a meleg, száraz időben napközben légköri aszály is várható, nagyon alacsony lesz a relatív páratartalom.

A betakarítás előtt a gépek tűzvédelmi műszaki ellenőrzését végre kell hajtani, az időjárás miatt is nagyobb lesz a tűzveszély.

Forrás: OMSZ