fbpx

Bravó, Brexit: nincs elég állatorvos a húsimporthoz…

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 04.

A hétoldalas(!) papírt meg kellene írnia valakinek – de van ennél nagyobb baj is az előállt helyzettel. Az európai állatorvosok hiánya arra kényszerítheti az EU húsbeszállítóit, hogy visszatartsák az Egyesült Királyságnak szánt szállításokat a héten hatályba lépő új Brexit utáni szabályok értelmében.

szarvasmarha import
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A Brit Húsfeldolgozók Szövetsége (BMPA) aggódik amiatt, hogy az új brit szabályok értelmében szükséges ellenőrzések elvégzéséhez az Európai Unióban nem áll rendelkezésre elég állatorvosi rendelő. Ez pedig visszatarthatja az importot. A BMPA szerint a beszállítók komolyan veszik az Egyesült Királyság kormányának szabályait – csakhogy emiatt a nagy beszállítók nem kockáztatják raktárkészletüket vagy hírnevüket azzal, hogy egészségügyi bizonyítvány nélkül küldenek megrendeléseket.

Az angol kormány szerdán elindítja új határpolitikájának első szakaszát, amely átalakítja a növényi és állati termékek Európai Unióból történő behozatalának módját. Ebben a szakaszban minden hús- és tejtermékexportot állatorvosnak ellenőriznie kell az európai országban, mielőtt az Egyesült Királyságba kerülhet. Az állatorvosoknak hétoldalas dokumentumot kell kitölteniük, amely igazolja, hogy az állat betegségtől mentes, és bizonyos védőoltásokban részesült. Jelenleg nincs szükség egészségügyi ellenőrzésre az importnál.

A Brexit – vagyis Anglia máig érthetetlen kilépése az európai unióból – mind a mai napig új és új problémákat teremt a kereskedelem, a mezőgazdasági áruk cseréjének szektorában. Erről legutóbb itt és itt írtunk.

(forrás: meatex.co.uk)