fbpx

Késő bánat: nagy kudarc a Brexit az agráriumban is

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 19.

Stop Brexit Bregret
Sokan rögtön visszacsinálták volna – és igazuk volt… (Fotó: cnbc.com)

Hét évvel az EU-ból való kilépés után már maguk az angolok sem vitatják, hogy nemcsak értelmetlen, de egyenesen káros volt a Brexit. Az egyik legnagyobb kárvallott ágazat egyben az egyik legfontosabb is: a mezőgazdaság, gazdák tömege panaszkodik üzemeltetési és kereskedelmi lehetőségei romlásáról.

Az oroszok után a legrosszabb eredmény az angoloké

Kevés olyan lehangoló fordulata van az EU történetének, mint a 2. legnagyobb európai gazdaság, az angolok kilépése az Európai Unióból 2016-ban. Akkor sokan azt várták, hogy „megszabadulva az EU béklyóitól” az egykori birodalom újra jobb gazdasági pozícióba jut. Az azóta eltelt évek és az azóta rendre kudarcba fulladt kísérletek bizonyítják, hogy ennek az ellenkezője történt. Ezt maga a Brexit egyik fő szorgalmazója, Nigel Farage mondja, aki szerint az Európai Unióból való kilépés ügye nem teljesült, és elismerte, hogy a brit GDP-növekedés Oroszország után a második legrosszabb a nagy gazdaságok között.

Már van is rá ugyanolyan vicces – bár rosszkedvű – szókép is: Bregret (regret – megbánás, sajnálkozás)…

(illusztráció: Horizont Média/Kohout Zoltán)
Az általános európai agrár-munkaerőhiányhoz mérten is súlyos gondokról számoltak be a brit gazdák (illusztráció: Horizont Média/Kohout Zoltán)

Mindenki menekül

Nagy-Britanniában alig 1,5 százalékos többséggel szavaztak az emberek a Brexit mellett, és sokan már rögtön utána a katasztrofális kilépéses népszavazás érvénytelenítését kérték. Azóta pedig kutatások sora bizonyítja, hogy igazuk volt: a kedvezőtlen gazdasági változások kára eléri a Covid-járvány okozta sokkot. Egyrészt fontos cégek hagyták el Angliát, másrészt Félmillió munkavállaló is távozott a brit gazdaságból, a gazdaság termelékenységének javulása is drámai mértékben lassul, és a brit hazai össztermék (GDP) értéke a Brexit miatt hozzávetőleg 4 százalékkal lesz alacsonyabb annál a szintnél, amelyet Nagy-Britannia az EU tagjaként hosszabb távon elérhetett volna. Az angol állami gazdaságpolitika felett őrködő fontos szervezet, az OBR szerint a brit lakosság életszínvonala 2030-ig nem tér vissza a koronavírus-járvány és a Brexit előtti szintre.

Megromlik a termény, nem jön a napszámos

A Brexit egyik fő kárvallottja az angol mezőgazdaság. Gyakori az utóbbi években, hogy tonnaszám dobják ki a megromlott zöldséget és gyümölcsöt a brit földművesek, mert egyszerűen nincs, aki leszedje a termést. Ez a Brexit miatt megváltozott foglalkoztatási, beutazási szabályok változása miatt van így. A Brexit óta ugyanis alig érkezhettek kelet-európai munkavállalók. Az Euronews.com-nak nyilatkozó gazdák már egyre távolabbról voltak kényszerülnek toborozni, sokan Üzbegisztánból és Kazahsztánból próbálják meg feltölteni az állományt. Gazdák szerint az a kormányzati terv is csúnyán elhasalt, amely értelmében fiatal britekkel töltötték volna be az így megüresedő állásokat.

agrár munkaerő
(illusztráció: Horizont Média/Kohout Zoltán)

Ugyanígy gondban volt-van főbb szezonokban a baromfi- és sertéságazat legtöbb szereplője. A munkaerő-utánpótlás zavarai, a napszámosok, vendégmunkások hiánya miatt gyakoriak a zavarok egyes munkafolyamatokban, a logisztikában és a kereskedelemben.

Ők maguk is kinevették

A Brexit utáni szabályozás sokáig az import és export megszokott csatornáit, ellátási láncait is szétzilálta. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között 2020. december 24.-én létrejött és 2021-től ideiglenesen érvényes előírások alapján az Egyesült Királyság már nem részesül az EU belső piacának kedvezményeiből, és „harmadik országnak”, vagyis EU-n kívüli országnak kell tekinteni – enek minden hátrányával, adminisztratív következményével együtt. A határállomásokon például annyira nehézkesen ment bizonyos termékcsoportok átvétele, hogy a brit takarmányforgalmazók politikai beavatkozást kértek az akadálytalan export érdekében. Különösen a könnyen romló, állati eredetű takarmányok esetében volt ez. Hasonló problémákkal kerültek szembe az exportőrök is.

Nyilván az sem véletlen, hogy a brit kormány megtagadta a legújabb tervezett Brexit utáni kereskedelmi megállapodás gazdasági előnyeinek nyilvánosságra hozatalát. Ez azután történt, hogy több miniszter kigúnyolta az Brexit következményeit enyhíteni hivatott újabb kereskedelmi megállapodásokat a gazdaság számára nyújtott minimális előnyök miatt. Többségük csak elhanyagolható mértékben növelte a GDP-t, noha a Brexittől sokan éppen ezt várták: kevesebb kiadást és előnyösebb gazdasági lehetőségeket.