fbpx

Brit takarmány-kiegészítőt vár? Aligha jut át a határon

Írta: - 2021 február 12.

Az EU-ba szállító brit takarmány-exportőrök arra figyelmeztetnek, hogy a Brexit átmeneti időszaka és a szabadkereskedelmi megállapodás sem oldotta meg az exportkérdést. Képtelenek az értékes állati eredetű takarmány-kiegészítőket időben eljuttatni európai megrendelőiknek.

 

lovak

 

A határátlépés annyira nehézkesen megy, hogy a brit takarmány-forgalmazók politikai beavatkozást kérnek az akadálytalan export érdekében. „A helyzet különösen nagy kihívást jelent az olyan bomlékony állati eredetű takarmányok esetében, mint a tejsavó vagy a kollagén, a tojás, a hidrolizált fehérjék, a dikalcium-foszfát, a porcok rugalmasságát adó kondroitin-szulfát vagy a glükozamin.” Az ilyen termékeket tartalmazó takarmányok esetében az egészségügyi tanúsítványok kitöltése nagy kihívást jelent, a határátlépés lassulása pedig minőségi kockázatokat hordoz.

Egyébként nincsenek is kidolgozott, mindenki által elfogadott egészségügyi tanúsítványok, plusz a brit exportőrök nem szerepelnek az EU által jóváhagyott, takarmánybeszállításra engedélyezett üzemek listáján. „Tagjaink között multinacionális vállalkozásoktól kezdve kkv-k is vannak, de egyikük sem talált eddig módot arra, hogy a gyakorlatban is megvalósuljanak a szállítások az EU-ba” – mondta Robert Sheasby, az Agráripari Szövetség (AIC) vezérigazgatója. Ezért levelet küldött Michael Gove kabinetfőnöknek arra kérve, hogy sürgősen szólítsa fel az Európai Bizottságot a brit takarmányimport világosabb és megbízhatóbb szabályozására.

Az AIC arra figyelmeztet, hogy a brit takarmányforgalmazók a késések miatt bevételkiesést szenvednek, határon túli ügyfeleik pedig megnövekedett költségekkel szembesülnek. Mindeközben a brit sertésszektor is hasonló határátlépési nehézségekkel szembesül. Egyrészt a vágóhidakon még mindig kapacitásgondokat okoz a Covid-szabályok betartása, másrészt az export is rendkívül nehézkesen megy. Következmény: disznók ezrei torlódtak fel a telepeken levágásra várva. (Németországban hasonló a helyzet.)

A határátlépés három szakaszban fokozatosan nehezedik Európa és Nagy-Britannia között. Lásd erről írásunkat itt.