fbpx

Biotronic® Top3 Áttörés a gramm-negatív baktériumok elleni küzdelemben

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 21.

A baktériumok jelenléte nemcsak az állatok egészségére jelent esetleges fenyegetést, ezáltal súlyos gazdasági veszteségeket okozva, hanem energia- és tápanyag-veszteséget is eredményezhet. Az immunrendszer a szükséges immunválaszokhoz energiát igényel és ekközben a gazdaállat versenyben áll a tápanyagokért a baktériumokkal is. Ezért gondoskodnunk kell arról, hogy a baktériumokat hatékonyan kontrolláljuk.

Az utóbbi években a takarmánygyártók nagy erőfeszítéseket tettek arra, hogy javítsák az antimikrobiális hatást a szerves savak által.

A kórokozó baktériumok sikeres visszaszorítása most már fokozható azáltal is, hogy kombináljuk a szerves savakat egyéb természetes eredetű termékekkel, pl. fitokemikumokkal is.

Kiegészíthetjük azonban az új Biomin®Per4izer™-el is, egy olyan permeabilitást fokozó anyaggal, amely növeli a Gram-negatív baktériumok külső sejtmembránjának az áteresztő képességét.

Ez egy új stratégia, ilyen módon az antimikrobiális hatást jelentősen növelni lehet.

 

A Biotronic® Top3 leginnovatívabb összetevője a Biomin® Per4izer™, amely egy permeabilitást fokozó anyag.

A Gram negativ baktérium külső sejtmembránja a védőgát szerepet játsza a külső behatások ellen, de meg lehet gyengíteni különböző anyagokkal, amelyeket általánosan permeabilizálóknak nevezünk.

Amikor permeabilizáló anyagok meggyengítik a Gram-negatív baktériumok külső membránját, az antimikrobiális tevékenység azáltal növekszik, hogy bizonyos külső anyagok képesek gátolni vagy elpusztítani a sejteket úgy, hogy be tudnak jutni a sejtbe.

Szinergikus hatáshoz vezet, ha a permeabilizáló anyagot egy olyan antibakteriális keverékhez adjuk, amelyben szerves savak és a fitokemikumok vannak.

A baktériumok gátlásának mértéke azonban attól is függ, hogy milyen permeabilizáló anyagot használtak a termékben.

A saját kutatások kimutatták, hogy a Biomin® Per4izer™ volt a legjobb hatással a baktériumok gátlására, ha együtt adták szerves savakkal és a fitokemikumokkal.

Sok különböző permeabilizáló anyagot ismerünk világszerte.

Ugyanakkor az, hogy egy permeabilizáló anyag milyen mértékben károsítja a bakteriális sejtfalat, nem csak attól függ, hogy milyen permeabilizáló anyagot használunk, hanem nagymértékben függ a permeabilizáló anyag bekeverési arányától is.

Ahhoz azonban, hogy megkapjuk az optimális eredményt, az antimikrobiális keverékek esetében is (pl. a savkeverék és fitokemikum) a helyes bekeverési arányt kell alkalmazni.

A különböző baktériumok elleni védelemre vagy megelőzésre használt növényi kivonatok, fitokemikumok hatásmechanizmusa viszonylag jól ismert.

Azonban a Biotronic® Top3 egyik összetevője, a fahéjaldehid antibakteriális hatását különleges módon fejti ki.

A fahéjaldehid esetében kimutatták, hogy sokkal szelektívebb az antimikrobiális spektruma, mint a többi természetazonos anyagnak vagy fitokemikumnak.

 

Előnye az, hogy kapcsolódik az úgynevezett FtsZ fehérjéhez, ami nagy szerepet játszik a potenciálisan káros baktériumok sejtosztódásában.

Normális körülmények között az FtsZ fehérje szálakat alkot, amelyek összegyűlnek a sejt azon a helyén, ahol a sejtosztódás történik.

Ezek a sejt közepén, a belső membránon egy polimer struktúrát alkotnak, az úgynevezett „Z-gyűrű”-t, amelynek feladata a sejt szétválása.

A fahéjaldehid nem csak a FtsZ szálak kialakulását gátolja, hanem gátolja a Z-gyűrű kialakulását valamint annak funkcióját, és ezáltal a sejtosztódást is.

A baktériumsejtek nem tudnak szétválni, így hosszú láncokat alkothatnak.

Ennek az eredménye az lesz, hogy csökken a bakteriális terhelés a gyomor-bél traktusban.

A fahéjaldehid gyorsan és teljesen felszívódik a bélből és ezt követően oxidálódik fahéjsavvá.

További metabolizmus után fő metabolitként hippuronsav képződik belőle, amely a vizelettel ürül.

A hippuronsav előnye, hogy a vizelet és a bélsár pH-ját alacsony szinten tartja.

A vizelet és a bélsár alacsony pH-ja alacsonyan tartja a bakteriális terhelést a húgyútakban, ami segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket.

A fahéjaldehid végleges lebontása a vakbélben zajlik le.

 

Hatása az állatok növekedési teljesítményére

A baktériumok jelenléte várhatóan mindig káros hatással van az állatok növekedési teljesítményére.

A Biotronic® Top3 szerves savak keverékéből áll (hangyasav, propionsav és ecetsav) amelyet fahéjaldehiddel és a Biomin® Per4izer™-el kombináltak, amely növeli a szerves savak és a fitokemikumok antimikrobiális hatását.

A Biotronic® Top3 potenciálisan káros baktériumokat gátló pozitív hatásait nem csak in-vitro tesztelték, hanem látható a hatása a növekedési teljesítményekben is telepi kísérletek folyamán.

Az 1kg/t Biotronic® Top3-t, 56 napig fogyasztó választott malacokban a végső testtömeg (FW), az átlagos napi takarmányfelvétel (ADF), az átlagos napi súlygyarapodás (ADG) és a takarmány értékesülés (FCR) 6%-al, 5%-al, 8%-al és 3%-al javult.

A végső testtömeg és az átlagos napi súlygyarapodás közti különbségek szignifikánsak (P<0,05).

A brojlerek takarmányába 1kg/t arányban, 42 napig bekevert Biotronic® Top3 szintén javította a végtömeget (FV, 5%), a takarmányfelvételt (ADF, 3%), a napi testtömeg-gyarapodást (ADG, 5%) és a takarmányértékesítés is jobb volt (FCR, 3%). A broiler kísérletben is a FW és ADG szignifikánsan magasabb volt (P<0,05).

 

Következtetés:

A baktériumok jelenléte az állatok gyomor-bél traktusában erősen befolyásolja az állatok növekedési teljesítményét.

A Biotronic® Top3 egy olyan új termék a BIOMIN Biotronic® termékcsaládjában, amely segít a kórokozó baktériumok elleni hatékony küzdelemben, ami a sertések és a baromfiak jobb növekedési teljesítményét eredményezi.

A Biotronic® Top3-ban lévő Biomin® Per4izer™ egy olyan egyedülálló összetevő a természetes hozamfokozó termékek (NGP) között, amely biztosítja a BIOMIN versenyképességét a természetes hozamfokozók globális piacán.

 

BIOMIN Takarmányozási Kft.
2040 Budaörs, Budapesti u. 55. Hungary

Web: www.biomin.net