fbpx

Csúcsfajták az Isterra kalászos kínálatában!

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 10.

Az Isterra Magyarország Kft. fajtái már hazánkban is bizonyítottan bőtermő, jó minőségű búzák. Folyamatosan az élmezőnyben végeznek termőhelytől és évjárattól függetlenül.

Fajtáink termőképességére a 2017-es aratási évben is jellemző a jó adottságú, megfelelő technológiával rendelkező területeken a
 8,5-10,4 t/ha nagyüzemi eredmény, párosulva jó minőséggel.

A magas szemtermést szerényebb műtrágyázási technológiával is elérhetik a minőség rovására. A malmi minőség és a 8 t/ha feletti termésszinthez a 100 kg/ha átlagos N hatóanyag-kijuttatás nem elegendő. Ahhoz hogy a fajtákban rejlő terméspotenciált aratáskor is tapasztaljuk,
 legalább 150-170 kg/ha N hatóanyagra van szükség. Az osztott 2-3 tavaszi fejtrágyázás elengedhetetlen.

Fajtáink előnyei: alacsony szár, jó szárszilárdság, de a kiugróan magas terméspotenciál miatt szárszilárdító használata csapadékos tavaszi évjárat esetén ajánlott.

A korszerű nemesítésnek köszönhetően fajtáink sárgarozsdára toleránsak/rezisztensek.

A piacon már jól ismert  Farmeur, Nogal, Soissons, Apache búzafajtáink mellett, a Cellule a termésözön fajtája, az egyik piacvezető Nyugat-Európában és Magyarországon. A GOSZVSZT őszi búza kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletében 2015-ben 2. hely 9,76 t/ha, 2016-ban 3. hely 8,85 t/ha terméseredménnyel. Vegetációban kevésbé látványos fajta, de magas hektolitersúlyának köszönhetően betakarításkor kiugró hozamot ér el. A külföldi fajták közül abszolút piacvezető. Pozícióját kiemelkedő alkalmazkodóképességének köszönheti. Az ország minden területén sikerrel, eredményesen termeszthető.

Basilio: új fajtánk, ahol a hozam, a minőség és a koraiság optimálisan együtt érvényesül. 2016-ban ismerték el Magyarországon. A nagy terméspotenciál és az erős malmi minőség egyik vezére, párosulva sárgarozsda-rezisztenciával.

Euclide: az Isterra történetének első stabil, ma is népszerű, bőtermő fajtája, melyet mind a hazai malomipar számára, mind export célra – kekszbúzaként – értékesíthető.

Complice: a legújabb Isterra fajta, a megszokott magas terméseredménnyel és minőséggel.

Pescadou: magas termőképességű, stabil minőségű, őszi-tavaszi vetésre alkalmas durumbúza.

Elsadur: kitűnik kiváló télállóságával és minőségével.

Az Isterra a sörárpa vetőmagpiac egyik vezető szereplője. E piacon az értékesítés és a felvásárlás meghatározója testvérvállalatunk, az Axereal, mely egyik fő értékesítési csatornánk, de természetesen a szabadpiacon is vevőink rendelkezésére állunk.

Őszi sörárpák: Casanova, Calypso, Sy Tepee, Etincel

Őszi takarmányárpa: az elmúlt években megjelentünk egy nagy termőképességű őszi takarmányárpával, a Multie-val. Bíztató nagyüzemi 8-11 t/ha közötti terméseredménnyel, magas hektolitersúlyával tűnik ki.

Őszi tritikáléfajtánk, a Quatrevents szintén az Isterra fajtáinál jellemző hozamszintet képviseli.

Honlapunkon megtekinthetik eredményeinket, kövessenek minket a Facebook-on is!

Sklánicz Rudolf