fbpx

Őrült időjárás: pusztít a fagy és a meleg

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 12.

Megsemmisült termés, összerogyó üvegházak mellett a gazdálkodás műszaki eszközeiben is komoly károk estek a szokatlan tél, a hideg és a hó miatt. Közben fékezetlenül tart a felmelegedés az időjárás változása miatt.

 

időjárás mezőgazdaság

Letört ágak, összeomlott üvegházak

Miközben nálunk udvariasan kopogott egyet a tél, addig Spanyolországban szokatlanul kemény arcát mutatta meg a hideg – adta hírül a Syngenta blogja. Az előzetes becslések alapján a mezőgazdasági több tízmillió eurós károkat szenvedett már most. Az erős és hosszantartó hideg, az ország nagy részét vastagon beborító hó hosszú évtizedek óta a legsúlyosabb téli viharral jött. Az extrém időjárás nemcsak az extenzív állattenyésztésre van súlyos hatással, hanem az olajbogyó- és gyümölcsültetvényekre is. A hó alá temetett olíva jelentős része megsemmisült, és nagy mezőgazdasági kárt jelent a fagy miatt letört termőágak mennyisége a következő szezonok szempontjából. A gyümölcs- és zöldségfélékben ugyancsak euró tízmilliókban mérhető lesz a termésveszteség. És még ezzel sincs vége: nagy károk vannak az infrastrukturális és öntözőrendszerekben, raktárakban, gépekben is. Vannak olyan üvegházak, amelyek a hó súlya alatt összeomlottak.

 

időjárás mezőgazdaság

 

Nő a hő és még nő

Aligha vigasz a spanyol károkra a globális időjárás ellenkező trendje: a NASA New York-i Goddard Űrkutatási Intézetének (GISS) tudósai szerint a 2020-as év átlagos hőmérséklete 1,02 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1951-1980-as alapérték. „Az elmúlt hét év jól mutatja a folyamatos és drámai felmelegedési tendenciát”, idézi Gavin Schmidtet, a GISS igazgatóját a Syngenta-blog. A szakember szerint az éghajlatra gyakorolt ​​emberi hatás növekedésére számíthatunk, ezáltal további rekordok fognak dőlni. A Föld átlagos hőmérséklete az elmúlt 100-120 évben bő 1,2 Celsius fokot emelkedett. Emiatt csökken a tengeri jég és a jégtakaró tömege, nő a tengerszint, hosszabb és intenzívebb hőhullámok, szeszélyesebbé váló időjárás alakul ki, és elmozdulnak a növények és állatok hagyományos élőterületei.