Bezárás

123 milliárd hitelt helyeztek ki ASZK konstrukciókban

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 12.

A krízistermékek egyike volt tavaly az Agrár Széchenyi Kártya Plusz, mellyel járványhelyzetben segítette az Agrárminisztérium a mezőgazdasági termelőket – sajtótájékoztatón értékelte a Széchenyi Kártya Programot az agrárminiszter.

Az Agrár Széchenyi Kártya tíz éve nyújt hatékony támogatást kedvező finanszírozási lehetőségével az agár vállalkozásoknak. A pandémia miatt 2020 tavaszán alapjaiban alakult át a Széchenyi Kártya Program.

 

Hibrid kukorica

ASZK tíz éve nyújt támogatást az agár vállalkozásoknak (Fotó: Barna Ferenc)

 

A kedvező feltételek várakozáson felüli érdeklődést hozott

A 100% kamattámogatás, kezességi díj- és költségtámogatású és 90%-ra emelt kezességvállalással működő Agrár Széchenyi Kártya Plusz iránt várakozáson felüli volt az érdeklődés. A 2020 végéig működő konstrukcióban mintegy 5100 befogadott ügyletben megközelítőleg 97 milliárd forint hitelt helyeztek ki.

Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a Széchenyi Kártya Program 18 éve szakpolitikai finanszírozási eszköztár, az állam és a piac közös sikerterméke. Bejelentette, hogy az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel eddigi 100 millió forint maximális keretét 200 millió forintra emelték az idén.

Nagy István rámutatott arra, hogy az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel az elérhető 3 éves futamidejével kellő biztonságot ad az agrárvállalkozások számára.

 

Tájékoztató

Nagy István agrárminiszter és Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A beruházások támogatása sem szorul háttérbe

A minisztérium hangsúlyt helyez a kedvezőtlen időjárási jelenséggel, piaci helyzettel érintett mezőgazdasági vállalkozások támogatására. Részükre 100%-os mértékű kamat és kezességi díj támogatást nyújt, emellett megtéríti a hitelfelvételéhez, fenntartásához kapcsolódó költségeket. Ezzel a kiemelt támogatással az érintett vállalkozások lényegében kamat- és költségmentes forgóeszközhitelhez jutnak, a konstrukció keretében eddig mintegy 2600 kedvezőtlen időjárási vagy piaci körülménnyel érintett vállalkozás jutott csaknem 22 milliárd forint hitelhez.

Nagy István kitért arra, hogy a forgóeszköz hiteltermék mellett a beruházások támogatása sem szorul háttérbe. A 2019-ben 100 milliárd forint hitelkerettel meghirdetett, széles körben igénybe vehető, beruházási hitelekhez kapcsolódó, 80%-os mértékű kamattámogatási programjukat idén június 30-ig meghosszabbították. A kamattámogatási programban eddig 976 ügylet keretében több mint 61 milliárd forint összegű beruházási hitel részesült pozitív kamattámogatási döntésben.

 

Paradicsom

ASZK keretében 2011 óta 24 720 ügylet, 311 milliárd forint értékben (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az Agrár Széchenyi Kártya konstrukcióban – az ASZK és ASZK Plusz termékkel – 2020-ban csaknem 123 milliárd forint kihelyezése valósult meg. A 2011 óta működő Agrár Széchenyi Kártyával pedig több mint 311 milliárd forint jutott az agrárszektor vállalkozóinak, és 24 720 ügylet jött létre.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc