fbpx

Videón a horror: a Nébih emberei is kiakadtak a marhatelepen

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 18.

Férgektől hemzsegő rothadó tetemek, konténerekbe kotort borjúhullák, penészes takarmány, kopárra erodált legelő – nem hatáskeltő fordulat: ezt a videót tényleg csak az nézze meg, aki bírja az ilyesmit. A nébiheseknek muszáj volt…

A szakembereket is próbára tevő körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei helyszínen. Az ellenőrök a „telep” bejárása során három, szalmával letakart – köztük egy jelöletlen – tehénhullát, valamint tíz, különböző bomlottsági állapotú borjúhullát és további állati testrészeket leltek fel. A „telepen” be sem jelentettek az állattartási tevékenységet, és persze az ott látottak sem feleltek meg a jogszabályi követelményeknek – de a jelek szerint még a humánum minimumkövetelményeinek sem.

A Nébih ellenőrei azonnali forgalmi korlátozást rendeltek el az állomány ismeretlen állategészségügyi státusza, a nyomonkövethetőség, és a kötelező nyilvántartások hiánya miatt. Nemhogy állomány-nyilvántartás nincs a telepen, de gyógykezelési, takarmányozási és látogatási napló vagy állatorvosi szerződés, továbbá járműfertőtlenítő, fekete-fehér öltöző, karanténistálló és más kötelező infrastruktúra sem.

Ugyancsak nem voltak az időjárás viszontagságaitól óvó mesterséges létesítmények és természetes tereptárgyak (istálló, féltető, fa, sövény). Az állatokat penésszel durván szennyezett takarmánnyal etették, a legelésre szolgáló bekerített terület pedig vegetációmentes, letaposott, sáros és felázott volt.

A Nébih az állatok tartóival szemben hatósági eljárást indított, sőt, mivel a jogsértések bűncselekmény gyanúját is felvetették, a helyi rendőrkapitányságot is értesítették, akik ugyancsak a helyszínre mentek.

(Tényleg csak erős gyomrúaknak: itt a videó a horror-állattelepről, itt pedig a Nébih-ellenőrzések alapján összeállított jogsértési lista olvasható.)

Forrás: Nébih