fbpx

Egészséges, szermaradványoktól mentes búzaliszt a biobúzából

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 03.

A helyben, fenntartható módszerekkel megtermelt, egészséges és elérhető élelmiszerek körét bővítheti az a kutatási hálózat, melyet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) indított. Az együttműködésben részt vesz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsa (VSZT), valamint vetőmagforgalmazó cégek és kiemelkedő hazai gabonakutató- és nemesítő központok is közreműködnek.

A Magyar Tudomány Napján jelentette be új, országos gabonafajtateszt-hálózat indítását a Kutatóintézet.

Napjainkban a fenntartható, egészséges élelmiszerek előállítását célzó kutatások a tudományos világ kiemelt területévé váltak.

 

gabona

 

A globális kihívások:

… a klímaváltozás; a népességnövekedés; a talajdegradáció; a körülöttünk zajló világjárvány fokozottan rávilágítanak a biztonságos élelmiszerellátás fontosságára, valamint a helyben, fenntartható módszerekkel megtermelt, egészséges és elérhető élelmiszerek stratégiai szerepére.

A Közös Agrárpolitika is szemléletváltást és technológiai fejlesztést követel, így a kémiai növényvédő szerekre és műtrágyákra alapozott mezőgazdaság irányából egyre inkább az agroökológiai módszereket alkalmazó termelés felé kell venni az irányt. Ezt igazolja többek között az is, hogy a biogazdálkodásba bevont területek mérete az elmúlt öt évben megduplázódott, és fokozott figyelmet kapnak az ökológiai gazdálkodást segítő tudományos kutatások.

 

gabona

 

A hálózat régi hiányt pótol

„Az országos kisparcellás ökobúza-fajtateszt hálózat elindításával nagy lépést teszünk a fenntartható mezőgazdaság előmozdításáért, hiszen az ország hét térségében tudunk eredményeket bemutatni a fenntarthatóság iránt elkötelezett gazdálkodóknak a sikeres fajtaválasztás érdekében.” – mondta el Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője.

A kísérleti helyszínek kiválóan kiegészítik a gazdálkodó partnereinkkel együttműködésben, 2012 óta megvalósított on-farm fajtatesztjeinket, ahol az ’élő laboratórium’ módszertan szerint, üzemi parcellákon vizsgáljuk a búzafajták teljesítményét biogazdálkodásban. Reméljük, lesznek olyan gazdaságok, akik a kutatásaink eredményeire alapozva térnek át a biogabona termesztésre” – tette hozzá a szakember.

Az idén októberben, országosan hét helyszínen, több mint 20 búzafajtával indított tesztek eredményei segíteni fogják a gazdákat abban, hogy a térségükben legjobban teljesítő fajtákat válasszák ki saját, ökológiai művelésbe vont területeikre.

 

gabona

 

Összefogásban az ökogazdálkodásért

A kisparcellás fajtavizsgálatokat gazdák bevonásával, a hazai agrárkutatásban élen járó intézmények, a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont, a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a Debreceni Egyetem és a Karcagi Kutatóintézet közreműködésével végzik. A tudományos kísérletekben kiemelt partner a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT).

„Az ökológiai gazdálkodás ötvözi a hagyományt, a tudományos kutatást és az innovációt, ezért a NÉBIH számára is fontos terület, amelynek támogatni szeretnénk a hazai fejlődését. Az ÖMKi-vel együttműködésben, a kisparcellás ökológiai fajtavizsgálati hálózattal új területre lépünk és reményeink szerint sikerül olyan búzafajtákat azonosítanunk, amelyek kiválóan teljesítenek az ökológiai termesztésben úgy a hozam, mint a minőség és a betegség-ellenállóság tekintetében.” – mondta Csapó József, a NÉBIH Szántóföldi Fajtakísérleti Osztályának vezetője.

Bár az igazán jó minőségű kenyér előállításához az első fontos lépés a kiváló gabona, az is lényeges, hogy a teljes ökológiai termékpálya, vagyis a biobúza-termesztés mellett az őrlés és a feldolgozás is itthon valósuljon meg, és a helyben előállított biotermékekre rátaláljon a magyar gasztronómia.

 

biobúza kenyér

 

Az ÖMKi szűken vett kutatási területén túllépve, ezért létrehozta gazda-molnár-pék adatbázist, hogy a termelők és a termékpálya további szereplői könnyebben egymásra találjanak, és ezáltal minél több pékségbe és háztartásba eljuthasson az egészséges, szermaradványoktól mentes bio búzaliszt.

Forrás és fotó: az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet sajtóközleménye