fbpx

A Cimbria technológiájában találtuk meg azt, amit kerestünk

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 november 03.

A szarvas-csabacsűdi családi vállalkozás olyan professzionális vetőmagüzem megvalósítását tűzte ki célul, ahol a komplex technológiai sor minden egyes berendezése szoros összhangban dolgozik. A választás a CHH Műszaki KFT-re esett, amely a piacvezető Cimbria vetőmagkezelés és -betárolás technológia hazai képviselete.

Referenciának is kiváló

A korszerű, s jelenleg már a próbaüzem szakaszában álló Smart SEED vetőmagüzem multinacionális vállalatok számára kíván bedolgozni, ami professzionális technológiát igényel.

Az üzem megvalósításával a szarvas-csabacsűdi családi vállalkozás a fiatalabb generációját is bevonja a munkába, ahol a növény- és állattenyésztés 2020-tól vetőmag-előállítással egészül ki. Martikán Ágnes üzemvezetőt arról kérdeztük, hogy miért a Cimbria mellett tették le a voksukat.

– A beruházással olyan technológiai sort kívántunk létrehozni, amelynek minden eleme azonos gyártó terméke. Ez leegyszerűsíti a gépek összehangolását, szervizelését és a garancia érvényesítését. A multinacionális vállalatok közül – akik számára szeretnénk bedolgozni – sokan választják a kiváló minőségéről jól ismert Cimbria gépeket. Azzal, hogy mi is a dán technológiát alkalmazzuk – ami a magyar piacon már elnyerte a partnerek bizalmát – segítséget kapunk ahhoz is, hogy egyszerűbben jussunk megrendelésekhez. Az üzemet teljes egészében a Cimbria hazai képviselete, a CHH Műszaki KFT tervezte és valósította meg.

A beruházás a világjárvány idején zajlott. Mennyire nehezítette ez a kivitelezést?

– Természetesen okozott kisebb nehézséget, de alapvetően gördülékenyen ment a megvalósítás. A CHH csapatától rengeteg segítséget kaptunk, a helyes gépbeállítási tanácsokért is sokat köszönhetünk nekik. Azokkal a vetőmagokkal, amiket a próbaüzem során feldolgoztunk, kiváló minőséget értünk el.

Tökéletesen összehangolt technológiai sor

Kérem, mutassa be a vetőmagüzem technológiai sorát!

– Az itt található gépek mind magas színvonalú vetőmagüzemi kivitelben készültek. A technológiai sor a Delta 183 típusú toklászolóból, a Delta 114-es tisztító- és osztályozó berendezésből, a Heid (HSR5020) triőrből és egy szintén Heid (GA71) fajsúlyszeparátorból, valamint a SEA CHROMEX színszeparátorból áll.

 


Martikán Ágnes, a Smart SEED vetőmagüzem vezetője

 

A sor kapacitása tökéletesen összehangolt. Gyárilag megadott értéke búzára vonatkoztatva 4-5 tonna óránként, ami természetesen függ a feldolgozni kívánt termény fajtától és annak feldolgozás előtti minőségétől, valamint attól is, hogy mi az elérni kívánt minőség.

Színszeparáló, a legmodernebb technológiai megoldásokkal

Mit érdemes tudni a Cimbria színosztályozójáról?

– A SEA CHROMEX egyaránt alkalmas búza, kukorica, napraforgó, tritikale, repce, olajretek, borsó, valamint egyéb aprómagok osztályozására külső szín- és anyageltérés alapján. A gyártó adatai alapján a kapacitása szennyezettségtől függően 0,8–3 tonna óránként, és a próbaüzemünk során is úgy tapasztaltuk, hogy ezek a számok valóban helytállóak a gyakorlatban.

A Cimbria színszeparátor a magvakat egyenként osztályozza a legkorszerűbb RGB és NIR (közeli) infravörös kamerákkal, melyek az anyagáram előtt és mögött találhatók. Az osztályozáshoz beállított szoftver a kameráktól kapott jeltől függően vezéreli a pneumatikus eszközt, ami fizikailag elkülöníti a nem kívánt terményt a megfelelőtől, mielőtt az elérné az ürítőtölcsért. A selejt kilövése fúvókán injektált sűrített levegővel történik.

A gép beprogramozását az olasz gyári szakember végezte, de a CHH Műszaki KFT segítségével. A magyar szakemberek bármikor elérhetőek, ha új hibára vagy új terményre szeretnénk osztályozó programot kérni.

Az optikai osztályozó részeként egy további, a távoli infravörös tartományt érzékelő INGAAS kamerát is a rendszerbe építünk. Így képes lesz a gép arra, hogy kiszűrje azt a selejtes magot, aminek szemlátomást ugyanolyan a színe, mint az egészségesé. Ennek kiemelkedő a jelentősége például a fekete napraforgónál, hiszen kiválogathatjuk a szkleróciumos, szintén fekete gombaképleteket.

Nagyon bízunk a Cimbria vetőmagüzemben, s hiszünk abban, hogy már csak a neve alapján, ismertségének köszönhetően is folyamatosan lesznek megrendeléseink.

 

Csomor Zsolt