fbpx

Újgenerációs kukoricahibridek a Limagrain portfóliójában

Írta: Csomor Zsolt - 2023 augusztus 01. -Hirdetés

A világ 4. legnagyobb vetőmag-előállítójának magyar leányvállalata, a Limagrain Hungária Kft. első alkalommal rendezte meg a Portfólió Platformját. A szegedi rendezvényen a vállalat ismertette a termékportfóliója mellett a Zsombón elért kutatásfejlesztési eredményeit is.

Minél nagyobb mértékben hozzájárulni a mezőgazdaság fejlődéséhez

A kánikula ellenére rendkívüli érdeklődés fogadta a Limagrain Hungária Kft. első Portfólió Platformját, amit a cég vezetője, Szijártó Bálint nyitott meg: „10 hónapja vezetem a Limagrain hazai képviseletét, miközben számos újdonsággal találkoztam. Izgalmas volt megismerni a vállalatcsoport világviszonylatban is szerteágazó tevékenységét. A kollégákkal úgy döntöttünk, hogy ezt a sokszínűséget jó lenne bemutatni a partnereink számára, ezért hívtuk életre a Portfólió Platformot.”

Szijártó Bálint
Szijártó Bálint, a Limagrain Hungária Kft. cégvezetője

A Limagrain 1965-ben alapított, francia gazdálkodók tulajdonában lévő mezőgazdasági szövetkezet és nemzetközi vetőmagcsoport. A növények genetikai fejlődésére összpontosítva szántóföldi- és zöldségvetőmagokat nemesít, termel és forgalmaz, valamint egyedi integrált gabonaláncokat épített ki. Tevékenységi körébe tartoznak továbbá a kertészeti termékek, élelmiszeripari alapanyagok és sütőipari termékek – mutatta be a Limagrain csoportot Szijártó Bálint.

A Limagrain Group napjainkra világviszonylatban a negyedik legnagyobb vetőmag-előállító vállalatává nőtte ki magát. Tevékenységét 49 országban végzi azzal a céllal, hogy minél nagyobb mértékben hozzájárulhasson a mezőgazdaság fejlődéséhez – mindenhol és mindenkiért.

A cégcsoport világszerte 61 növénynemesítő központban és tesztállomáson látja el a kutatási munkákat. Hazánkban 63 fős csapat végez öt növényfajban kutatási és termékfejlesztési munkát termésmaximalizálási és termelői igénykielégítési célzattal.

A Limagrain 25 évvel ezelőtt, 1989-ben kezdte meg Magyarországon a nemesítési munkát, először még bérelt kutatóállomáson. 2012-ben Zsombón elkészült Zsombón a saját tulajdonú kutatóállomásuk, ahol stresszes körülmények között is tesztelhetik vonalaikat és hibridjeiket a legmodernebb nemesítési módszereket és technikákat alkalmazva, üvegházzal és téli tenyészkertekkel. Vonalaikkal és hibridjeikkel komoly sikereket érnek el Európa-szerte, sőt még Kínában is. A nemesítés során a Limagrain amerikai leányvállalatai is előszeretettel dolgozik a Zsombón előállított vonalakkal.

Dr. Szűcs Péter
Dr. Szűcs Péter nemesítési projektvezető mutatta be a Limagrain kukoricahibridjeit

40 éves a Limagrain napraforgó nemesítés

A Limagrain 1983-ban indította el a napraforgó-nemesítési programját, és nyitotta meg első kutatóállomását Délnyugat-Franciaországban. A genetikai készletüket napraforgó-nemesítő vállalatok felvásárlásával növelték, majd 1999-ben egy másik francia cég 50%-os együttműködésével a Limagrain megalapította a Soltis napraforgó-nemesítő vállalatot. Ez tette lehetővé, hogy a Limagrain mára világszerte az egyik legszélesebb spektrumú napraforgó genetikai erőforrással rendelkező nemesítő vállalatává vált – mondta Hegedűs Zoltán napraforgó kísérleti koordinátor, európai tesztelési vezető. A Limagrain célja, hogy megoldást találjanak a napraforgótermesztés minden kihívására különböző környezetben, az európai és régiós területekhez legjobban illő hibridek nemesítésével.

A hazai napraforgó-nemesítés is a Soltis cég égisze alatt zajlik Zsombón, ahol az ipari napraforgótermesztés  minden szegmensével  foglalkoznak. A Limagrain hibridjei olyan speciális tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a széles spektrumú peronoszpóra- és szádor-rezisztencia, de jó toleranciát mutatnak a napraforgó klasszikus betegségeivel szemben is. Emellett jól reagálnak az egyre szélsőségesebb környezeti változásokra, mint a hőség és a szárazság.

DANUBIA projekt – a Limagrain legújabb generációs kukoricahibridjei

A zsombói nemesítőállomáson olyan új genetikai forrással kezdtek dolgozni, amely a világon használ elit és a közép-európai genetikai források (Danubia) kombinációja: a közép-európai eredetű genetikai forrás csak a Limagrain számára elérhető. A vállalat erre hozta létre a Danubia projektet, és ennek a munkának az eredményei a Danubia hibridek, amelyek a következő 5–7 évben nagy valószínűséggel meghatározzák a Limagrain Hungária Kft. portfólióját – ismertette a projektet dr. Szűcs Péter termékfejlesztési vezető.

előadás

A terméspotenciáljukat tekintve a 350–400 FAO számú – tehát a legkeresettebb – kategóriába tartoznak a Danubia hibridek, és 2024-ben érkeznek a hazai piacra.

Az inkább generatív megjelenésű, középmagas hibridek nem fejlesztenek felesleges zöldtömeget, csöveik ideális körülmények között mindig csővégig berakódnak. Szemsor-számuk a 18–20-at, soronkénti szemszámuk pedig a 30–34-et is elérheti.

A Danubia hibridkukoricák a hazai klimatikus viszonyokra lettek nemesítve, amelyeknek kiváló a szárazságtűrésük és az évjáratstabilitásuk, és igen magas hozamot érnek el.

Limagold – a kimagasló hozam záloga

Napjainkban a kukoricát károsító környezeti tényezők közül a legnagyobb jelentőségű az aszály, amelyre a Limagrain kukoricahibridjei jól alkalmazkodnak. Az előadások utáni a kísérleti parcellákon a kukorica-portfólióból Ofenbeck János területi képviselő kiemelte a teljesen zsombói nemesítésű, FAO 330 éréscsoportú LG 31.325 (Limagold) hibridet, ami a Limagrain következő nagy reménysége. Ezt a hibridet mindenkinek ajánlják, aki szeretne olyan új korai hibridet kipróbálni, amely nagy termőképességű, kiváló termésstabilitású.

Ofenbeck János
Ofenbeck János területi képviselő

Hazánk összes napraforgótermesztő körzetében sikerrel termeszthető

A Limagrain napraforgó porfóliója is igen sikeres, amit dr. Szűcs Péter termékfejlesztési vezető mutatott be a kísérleti parcellán. A hibridek versenyképessége, kiváló gazdasági értéke a köztermesztésben is igazolást nyert.

A vállalat napraforgóhibridjeinek jelenlegi zászlós hajója a közép-korai érésű expressztoleráns, linolsavas LG 50.479 SX – ebből értékesítenek hazánkban legnagyobb mennyiségben.

Ezt a hibridet kiegyenlített növényállomány, kedvező növénymagasság, félig bókoló tányér és jó betegségellenállóság jellemez, és a peronoszpóra összes hazánkban fellelt rasztja ellen rezisztens. Az LG 50.479 SX terméspotenciálja kimagasló, Szerelmén az IKR a 2021-es linolsavas express toleráns kísérleteiben ez a hibrid lett az első, és elérte a 10 tonnás termésátlagot.

Díjátadó
Díjátadó: Orlik András, Müller Csaba (díjazott), Szijártó Bálint és Bódis Zoltán

A Limagrain díjazza a kísérletekben aktívan részt vevő gazdálkodókat

A Limgarain Hungária Kft. első alkalommal adta át a Research Partner Exellence Award szakmai elismerést. Ezt a díjat azért hozták létre, hogy azon partnereiket ismerjék el, akik jelentős mértékben vesznek részt a Limagrain kisparcellás kísérleteiben. Az idei évben ezt az elismerést Müller Csaba, a Kösely Mezőgazdasági Zrt. termelési igazgatója vehette át, ugyanis a területeiken immár 24 szezon óta állítanak be kisparcellás kukoricakísérleteket. Müller Csaba az oklevél és plakett mellett egy raklapnyi kukorica-vetőmagot is kapott.

Az igazán színvonalas rendezvény ezzel nem ért véget, ugyanis Ács Fruzsina humorista szórakoztató előadását is láthatták a vendégek, amit kötetlen beszélgetés követett.