fbpx

Magvas kérdésekre megoldás a Lajtamag

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 április 04.

A több mint 25 éve vetőmag-termeltetéssel, -feldolgozással és -forgalmazással foglalkozó Lajtamag Kft. 2019. február 5-én partnertalálkozót rendezett Győrben, ahová közel 100 termelő érkezett. A rendezvényen szó esett többek között a kft 2019 évi terveiről, és az újdonságokról is.


Seiwerth Anna és Seiwerth Márton ügyvezetők

Mi termeltetőként folyamatosan azon dolgozunk, hogy az évről-évre változó körülményekhez minél gyorsabban és eredményesebben tudjunk alkalmazkodni új technológiákkal, újabb és újabb növényfajtákkal, növényvédelemmel és öntözéssel. Fontosnak tartjuk az aprómagok termesztését, termeltetését, hiszen mi erre vállalkoztunk. Hisszük, hogy az átmeneti hullámvölgy után mennyiségben és minőségben is jobb terméseredmények, vagyis egy ismét felfelé ívelő időszak következik ebben az ágazatban – prognosztizálta köszöntőjében Seiwerth Anna ügyvezető.

Zöldítési kilátások

A zöldítés eddig is fontos része volt a támogatáspolitikai szabályrendszernek – mondta Korsós Csanád tervezési referens (Agrárminisztérium, Támogatáspolitikai Főosztály), aki a zöldítés aktualitásairól és a támogatási rendszer jövőjéről beszélt. A zöldítési program minden bizonnyal jelentős változásokon fog átesni a közeljövőben. A minisztérium szeretné, ha minél több gazdálkodó gondolkodna zöldítésben, hiszen az hosszútávon előreviszi a gazdaságot. Emiatt nagy erőket mozgósítanak annak érdekében, hogy a jövőben jóval egyszerűbb legyen az adminisztráció, és még könnyebben hozzáférhetőbbek legyenek a támogatások.

Minden, ami vetőmag

Az egész hazai aprómag-termeltetés a külföldi céltermeltetéstől függ: attól, hogy a külföld mennyire igényli a magyar vetőmagot. Szerencsére a hazai klíma kedvez ezeknek a növényeknek, melyek lábon száradva tökéletes csírázóképességű, szép, tiszta anyagot produkálnak, és képesek olyan vetőmagot eredményezni, ami minden szántóföldi termesztés alapja lehet.

– Ez egy speciális szegmens, ami nagyon komoly szakértelmet igényel mind a termelő, mind pedig a termeltető részéről. A Lajtamag érdeke is, hogy a termelőnek sikerüljön a termése, és eredményes legyen a gazdálkodása. Az a cél, hogy a leszerződött hektárokról minél több kiváló minőségű, elsőosztályú vetőmag kerüljön le. Mi az aprómagszegmensben minden évben élenjárók vagyunk, meghatározó növényeink a mustár, az olajretek és a facélia. Mivel van kockázat, ehhez kell az a bizalmi légkör, amit mi partnereinkkel már negyedévszázada folyamatosan alakítunk – nyilatkozta Dr. Nagy Ida, a kft szaktanácsadója.

A fejlődés nem áll meg. A cégcsoport püski telephelyén tavaly ősszel adtak át azt az 1000 nm-es csarnokot, melynek befogadóképessége lehetőséget ad akár 3,5 e tonna termény fogadására. A kft büszke arra, hogy a tárolót saját erőből, külső támogatások nélkül tudták felépíttetni. A Lajtamag további idei tervében szerepel még két nagy volumenű technológiai újítás is, mely a vetőmagüzemet fogja érinteni.

A fentiek mellett gondot fordítanak arra is, hogy szakértő csapatuk megfelelő szakemberekkel bővüljön, még magasabb minőségben tudják a partneri igényeket kiszolgálni, hiszen aki tőlük vásárol, már megszokhatta, hogy nemcsak egy terméket kap, hanem azzal együtt teljes körű, magas szintű szaktanácsadást is. Ez a jövőben sem fog változni.

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak