fbpx

Napokon belül benyújthatja az egységes támogatási kérelmet

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 04.

Az egységes támogatási kérelmek április 9-étől nyújthatók be a Magyar Államkincstárhoz. Idén közel 50 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen igényelhető támogatás, valamint e jogcímekkel kapcsolatban teljesíthető az adatszolgáltatási kötelezettség.

Április 9-én nyílik meg az egységes kérelem kitöltési felülete, ami a Magyar Államkincstár (MÁK) e-ügyintézési felületén érhető el, olvasható az AM Sajtóiroda hírében. A termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatásokon – mint az alaptámogatás és zöldítés – túl a kapcsolódó nemzeti támogatások (például átmeneti anyajuh támogatás és anyatehén tartás támogatása) és a Vidékfejlesztési Program intézkedéseinél (például agrár-környezetgazdálkodás és erdészeti jogcímek) is ezt a felületet kell használni.

A szankciómentes kérelembeadásra 2019. április 9. és 2019. május 15. közötti időszak áll rendelkezésre. A változásvezetéssel érintett kérelmek csak 2019. április 11-től adhatók be. A kérelmeket 2019. május 15-ét követő további 25 naptári napig, 2019. június 9-éig (a hétvégére és Pünkösd hétfőre tekintettel június 10-ig) lehet benyújtani, illetve a már benyújtott kérelmek 2019. június 9. (a hétvégére és Pünkösd hétfőre tekintettel június 10.) napjáig módosíthatók. A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is érvényben van, hogy mindkét esetben a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1%-kal csökken.

A közvetlen támogatások igénylését, valamint az agrárkár-enyhítési rendszert illetően csak technikai korrekciókra, pontosításokra került sor, melyek révén a termelők számára egyszerűbbé válik az igénylés menete. A legfontosabb változásokról itt tájékozódhat:

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/mezogazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/aprilis-9-etol-nyujthatok-be-az-egyseges-tamogatasi-kerelmek

A MÁK az idei egységes kérelmek beadása során is alkalmazza az előzetes ellenőrzést, ami nagymértékben segíti, hogy a gazdálkodók hibátlan kérelmeket nyújtsanak be.

A módosító jogszabályok itt érhetők el.