fbpx

Indigoval a kalászosok nagyobb terméshozamáért

Írta: - 2023 október 10. -Hirdetés

A növények közvetlen környezetében számos, az ő fejlődésükre pozitívan ható, velük szimbiózisban együtt élő mikroorganizmus található. Ezek a hasznos mikroorganizmusok változatos módokon segítik a velük együtt élő növények fejlődését, és így a nagyobb hozamok elérését. A KITE Zrt. és az Indigo Agriculture Europe GmbH. kereskedelmi és fejlesztési együttműködése lehetővé teszi, hogy a magyar gazdák hozzájussanak a növények fejlődését, stressztűrő képességét támogató mikrobiológiai készítményekhez.

Az Indigo 30 WD egy mikrobiológiai készítmény, mely a Bacillus simplex baktériumfaj egy gondosan kiválasztott törzsét tartalmazza. A készítményt elsősorban kalászos és kukorica kultúrákban lehet felhasználni, és kifejezetten üzemi vetőmagkezelésre fejlesztették. A készítmény folyékony formulációjú, melyben Bacillus simplex baktériumok találhatók nyugalmi, spórás formában. A vetőmag felületére történő felvitelkor a készítmény gyorsan megszárad, és a baktériumspórák a vetőmag csírázásáig nyugalmi állapotban maradnak. Az Indigo 30 WD-vel kezelt vetőmagokon a termék mellett természetesen megtalálhatók a hagyományos gomba- és rovarölő csávázószerek is, azonban ezek hatóanyagai sem a baktériumspórákat, sem pedig az aktív baktériumsejteket nem károsítják, így a felvitt baktériumspórák hosszú ideig életképesek maradnak a vetőmag felületén. A 2023-as évben már a KITE legtöbb saját márkás őszi vetésű kalászos vetőmagja elérhető volt Indigo 30 WD kezeléssel is, mint a Sensation, SU Ellen, Artimus, Basilio, Cellule, Frenetic, Lindbergh, Marcopolo és SU Liborius fajták.

Hogyan hat?

A készítmény a Bacillus simplex baktériumfaj egy gondosan szelektált törzsét tartalmazza, amely egy növényi szimbionta baktérium. A baktériumspórákból kifejlődő aktív baktériumsejtek a gyökerek közvetlen közelében vagy azok felszínén élnek és szaporodnak, de képesek behatolni a gyökérszövetekbe, majd onnan eljutnak a növények föld feletti részébe is. A kölcsönös együttélés számos módon segíti a növények fejlődését és a nagyobb terméshozamok elérését. A baktériumok képesek hatékonyabbá tenni a tápanyagfelvételt a tápanyagfeltáródás elősegítése révén, illetve növényi növekedést serkentő anyagokat képesek termelni, melyek elősegítik a másodlagos és hajszálgyökerek növekedését. A baktériumok ezzel optimalizálják a vízfelhasználást, így a javítják a velük szimbiózisban élő növények aszály- és stressztűrő képességét.

Kísérleti eredmények

Az Indigo 30 WD készítményt a KITE fejlesztőcsapata több éve teszteli szántóföldi, nagyüzemi körülmények között. A kísérleti eredményekből megállapítható, hogy az Indigo 30 WD-vel kezelt kalászos állományok szignifikánsan több termést produkáltak, mint a kezeletlen kontrollállományok.

A 2022-2023-as évben Nádudvaron végzett nagyüzemi kísérletben az Indigo 30 WD-vel kezelt parcellák átlagosan 8,89 t/ha terméseredményt hoztak, míg a kontroll, kezeletlen parcellák csupán 8,26 t/ha termést produkáltak, így az Indigo 30 WD kezelés átlagosan +630 kg terméstöbbletet hozott hektáronként.

Az Indigo 30 WD készítmény felhasználása a 2023-ban bevezetésre került Agro-ökológiai Programban (AÖP) 1 pontot ér. A készítmény továbbá felhasználható ökológiai gazdálkodásban is.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

Varga Zsolt
fejlesztőmérnök, biotechnológus