fbpx

Kalászosok, pillangósok: nagy vetőmaghiány, lazuló előírás

Írta: Szerkesztőség - 2024 február 14.

Németország kérése  az EU engedélyezte a szabványtól eltérő tavaszi vetőmagok belföldi forgalomba hozatalát. Mivel a vetőmaghelyzet egész Európát érinti, felhívjuk a figyelmet arra, hogy hazánkban is lehetnek ellátási problémák. Laptársunk, a MezőHír szerint a következőkre kell most odafigyelni.

Ezt okozza az időjárás…

Az EU nagy részét érintő időjárási szélsőségek vetőmaghiányhoz vezethetnek tavasszal. Magyar viszonylatban a MezőHír becslése szerint 2023-hoz képest 15-15%-kal kevesebb most az őszi búza és a repce területe az országban, mint tavaly ilyenkor volt. Ezért fontos volt gyorsan dönteni a kieső területek sorsáról, és megrendelni a vetőmagot. Azóta nemcsak a kívánt fajtából lehet hiány, de megfelelő csírázóképességű magból is. Németországban már az őszi vetések idején olyan talajviszonyok uralkodtak, hogy 300 ezer tervezett hektárt végül nem vetettek el, majd az áradások és belvizek tizedelték az őszi vetéseket. A szokásosnál nagyobb igény mutatkozik a tavaszi vetőmagokra, ami a helyi klíma alatt alapvetően kalászosokat és pillangósokat jelent, de újabban a kukorica területe is növekszik az országban. A jövedelmezőség miatt elsősorban a sörárpára és a zabra mutatkozik erős kereslet.

árpa vetőmagtermeltetés
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Engedély kisebb csírázóképességű vetőmagokra

A németek a rendkívüli helyzet miatt engedélyt kaptak az EU-tól, hogy forgalomba hozzanak 20 különböző tavasziárpa-fajtát (Accordine, Amidala, Applaus, Avalon, Barke, Gretchen, Kimberly, Leandra, Lexy, LG Belcanto, LG Caruso, LG Rumba, Ostara, Prospect, RGT Planet, Solist, Steffi, Sting, Tolstefix, Yoda) 3500 tonna mennyiségben, 75%-os csírázóképességgel. Emellett 24-féle zabot (Apollon, Armani, Asterion, Bison, Caledon, Celeste, Delfin, Dominik, Earl, Efes, Erlbek, Fritz, Hannibal PZO, Ivory, Karl, Kaspero, Lion, Magellan, Max, Platin, Rambo, Stephan, Yukon, Zorro) 4800 tonnás mennyiségben, 75%-os csírázóképességgel, 3 pelyvamentes kopaszzabot (Oliver, Patrik, Talkunar) 80 tonnás mennyiségben, 65%-os csírázóképességgel és 15 lóbabfajtát (Fanfare, Trumpet, Fuego, Tiffany, Birgit, Macho, Allison, Daisy, Stella, Synergy, Caprice, Avalon, GL Jasmin, GL Lucia, Protina) 3600 tonnás mennyiségben,70%-os csírázóképességgel. (A tavaszi búzákat nem érinti a szabályozás.)

Hogyan érdemes eljárni?

Normál esetben a búzától, árpától elvárható, hogy az elvetett magok 92%-a kicsírázzon, rozs, tritikálé, zab és durum esetén 85% az elvárás. Ehhez képest jelentős különbség a 75%-os csírázási képesség – ezt jelölni kell a tételeken. A megrendeléskor ettől függetlenül érdemes rákérdezni a csírázóképességre, nehogy csak a zsák címkéjén szembesüljünk a gyengébb minőséggel. A vetőmag-forgalmazók arra intenek, hogy a későn ébredő termelők már nem válogathatnak sem a fajták, sem minőségi osztályok között – és nyilván alkura sem lesz lehetőségük.

A MezőHír szerint nem világvége, ha kényszermegoldást kell választani. A hektáronkénti magszükségletben eleve van egy 10%-os mozgástér, ami a vetés körülményeihez igazítható. Mivel itt ennél is nagyobb a differencia, a vetéskor legalább 7%-kal „meg kell nyomni a normát”, emellett igyekezzünk a lehető legjobb körülményeket biztosítani a csíranövényeknek. Ha éppen egy ismeretlen fajtával kell dolgozni, fogjuk fel optimistán: most legalább alkalmunk nyílik rá, hogy ezt is kipróbáljuk.