fbpx

Takarmányborsó: kiváló lehetőség méltatlan helyzetben

Írta: - 2024 február 14. -Hirdetés

Az őszi és a tavaszi fajták is nagy terméssel, magas fehérjetartalommal, kiváló utóvetemény-hatással és jövedelemtermelő képességgel hálálják meg, ha bekerülnek a vetésforgóba.

Európa mezőgazdasági termelése számos hatás nyomán átalakul, miközben a fenntarthatóság és a jövedelemtermelő képesség stabilitása érdekében a több növényre alapozott termelési szerkezet – azaz a vetésforgó – szerepe felértékelődik. Kontinensünk növényi alapú fehérjeigénye jelentős, így a gabona- és olajnövény-túlsúlyos gazdálkodás miatt a stratégiai célok érdekében a maghüvelyesek termelésében jelentős tartalékok mozgósíthatók. Európa-szerte és hazai körülmények között is a sokszínű vetésszerkezet megvalósításához közelebb kerülünk akkor, ha pillangós növényeket termesztünk.

A termesztési feltételek továbbra is adottak

A növényi alapú fehérjeforrások helyben történő megtermeléséhez, az igények biztosításához több út vezet, amiben a szója mellett a takarmányborsónak van nálunk és számos más országban számottevő területen jövője. Miért vagyunk ennyire biztosak abban, hogy a takarmányborsó termesztésében a hazai agroökológiai adottságok mellett érdemes gondolkodnunk? Mert ennek a több szempontból is hasznos növénynek és a mai modern takarmányozási technológiákkal belőle előállítható, élettanilag értékes és egészséges takarmánynak (növényifehérje-, rost- és keményítőforrásnak) térségünkben több évtizedes – sajnálatos módon feledésbe merülő – hagyománya van.

Számára a termesztési adottságaink – a változó klíma ellenére is – nagy területen megfelelőek. Sőt, ne feledjük: az 1980-as években és az 1990-es évek első felében a takarmányborsó az akkori 150-160 ezer hektáros vetésterületével meghatározó szereplő volt a növénytermesztésben, a növényi alapú fehérje takarmányozási célú előállításában és felhasználásában. Mindezt árnyalja az a tény, hogy napjainkra a döntően importból (külső piacokról és termelésből) érkező szója és szójafehérje túlsúlyba került, elnyomta a borsót, amely emiatt a receptúrákból kikerült. A hazai és az európai takarmányborsó-termesztési és -felhasználási igény jelentősen csökkent, méltatlan helyzetbe sodorva ezzel a növényt.

Pedig helyben is jelentős területen a szója mellett, azt kiegészítve vagy számos esetben ahelyett a borsó sikeresen megtermelhető, ezzel segítve a korszerű állattartásban hasznosítható, növényi alapú fehérjeforrás előállítását, a több lábon állást. A takarmányfeldolgozás korszerű keretei ma már képesek biztosítani a borsó eddigieknél is sikeresebb és nagyobb adagban történő felhasználását, ezzel megfelelve a haladó szellemű takarmányozási technológiákhoz, az intenzív termelésű állatállományokhoz kapcsolódó élettani elvárásoknak.

A termékpálya kiépítése elengedhetetlen

Napjaink változó körülményei a mezőgazdaságban új helyzetet teremtenek, ezért meggyőződésünk – számos, hazánkban évek óta sikeres regionális törekvést figyelembe véve –, hogy a takarmányborsó kiugrási pontot jelent a gazdálkodásban. A borsónak a szójával karöltve van jövője! Ahhoz, hogy a borsó elfoglalja az őt megillető, méltó helyét, szakmai szempontból minden rendelkezésre áll. Ugyanakkor a teljes gazdaságot érintő, komplex megítélésén még vitathatatlanul sokat kell dolgozni, ami véleményünk szerint megéri, ha a jövő építését tűzzük a zászlónkra. Hiszen elengedhetetlenül fontos lenne a teljes termékpálya (főleg a feldolgozói és felhasználói oldalt figyelembe véve) regionális kiépítése és a stratégiai szintű elköteleződés, az akarat kifejezése iránta. Itt még a stabil borsópiac érdekében van tennivaló.

A SAATEN-UNION tavasziborsó-ajánlata

A megfelelő fajtaválaszték rendelkezésre áll. A takarmányborsó a termésstabilitásban és a tervezhetőbb alapanyag-ellátásban is képes többet nyújtani számos fehérjehordozó versenytársánál, hiszen esetében őszi vetésű (télálló) és tavaszi vetésű fajtákkal egyaránt tervezhető a munka. Ennek megfelelően a SAATEN-UNION a takarmányborsó-fajtaajánlatát a hazai körülményekhez mérten alakítja, figyelve az őszi és a tavaszi típusokkal kapcsolatos felhasználói elvárásokra. Jelenleg a tavaszi vetésű változatoknak van aktualitása, így a hatékony termelés érdekében az ASTRONAUTE és ORCHESTRA fajtákra hívjuk fel a figyelmet.

takarmányborsó

Az ASTRONAUTE Európa-szerte kedvelt, kifejezetten egészséges, nagyon jó állóképességű, alacsony gombaölőszer-igényű fajta. Szemtermése kiválóan emészthető, alacsony tripszininhibitor-aktivitású. Az ORCHESTRA emeli a termőképesség, a termésbiztonság fajtaoldalról elvárható szintjét állóképességével, környezetistressz-toleranciájával és a fuzáriumos tőelhalással (János-napi betegség) szembeni rezisztenciájával. Ez a fajta középkorai érésidejű, kórtani szempontból nagyon megbízható agronómiai adottságú. Egységes állományának, alacsony növényvédőszer-igényének és nagy termőképességének köszönhetően termesztése kifejezetten gazdaságos.

Mindent számba véve a takarmányborsó kiemelkedő lehetőségeket nyújt, amelyekkel csak élnünk kell. Fordítsuk és használjuk eredményesen ezt a kultúrát a magunk javára. Gondoljunk új nézőpontból a borsóra! Szerettük, etettük – elfelejtettük? Pedig helyben megtermelhető, magas fehérjetartalmú takarmány-alapanyag, jövedelemtermelő képességének köszönhetően kiváló elsődleges és utóvetemény-hatásának köszönhetően másodlagos jövedelemtermelő képességgel, ráadásul a vetésforgóba is kiválóan beilleszthető.

Varga Gábor
termékfejlesztő
www.saaten-union.hu

Saaten-Union