fbpx

Telített az uniós piac ukrán gabonával

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 27.

Állítsa le az ukrán gabona vámmentes behozatalát az Európai Unióba – szólítják fel az Európai Bizottságot a négy visegrádi ország agrárkamarái.

Gabonasilo
Az ukrán gabonadömping miatt sok uniós termelő még „otthon” őrzi gabonáját (fotó: Pixabay)

A cseh termelők sem tudják eladni gabonájukat

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák agrárkamara a közeljövőben közös levélben fordulnak Brüsszelhez, hogy foganatosítson intézkedéseket az ukrán mezőgazdasági termékek okozta probléma megoldására – közölte Jan Doležal, a cseh agrárkamara elnöke a négy kamara képviselőinek tanácskozása utáni sajtótájékoztatón Brünnben.

A közép- és kelet-európai országokba vámmentesen beáramló ukrán gabona gondokat okoz a helyi termelőknek, akik ezért nem tudják saját gabonájukat eladni sem otthon, sem az uniós piacon.

Csehország gabonatartalékai jelenleg 2,6 millió tonnát tesznek ki, ami 40 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A cseh termelők nem tudják eladni gabonájukat, ugyanis a tradicionális piacaik telítettek az ukrán gabonával: a német és a lengyel felvásárlóik nem akarnak semmit sem venni.

Bár Zdeněk Nekula cseh mezőgazdasági miniszter egy héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy nincs semmi okuk arra, hogy betiltsák az ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek bevitelét Csehországba, ahogy azt Lengyelország, Szlovákia vagy Magyarország tette. Szerinte az ukrán termékeket szigorúan ellenőrzik, a gabonában, húsban és tojásokban nem találtak egészségre káros anyagokat.

Segíteni kell az ukrán agrártermelőket

Az agrárszakember szerint jelenleg gyakorlatilag képtelenség megállapítani, hogy pontosan mennyi ukrán gabona és más mezőgazdasági termék érkezett az EU-ba, ugyanis a nemzeti szinten bevezetett szigorítások előtt ellenőrzés nélkül özönlöttek be az agrártermékek.

A négy visegrádi ország agrárkamaráinak képviselői szolidaritásukat is kinyilvánították az ukrán események kapcsán, ezzel a tartalommal kedden Brünnben egy dokumentumot is megfogalmaztak. Az agrárkamarák javasolják, hogy az ukrán gabona-behozatalra vessenek ki vámot, és az abból származó bevételekkel segítsék az ukrán mezőgazdasági termelőket.

A kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, de

Az uniós tagállamok jelenleg nemzeti szinten próbálják kezelni az ukrán gabona okozta problémakört. A lengyel kormány kiegészítő támogatást fizet a gabonafélék felvásárlási árához, és részben visszatéríti az üzemanyagok jövedéki adóját.

Magyarország kormányrendelettel átmenetileg importtilalom alá helyezett 25 termékkört, azonban a bizonyítottan és ellenőrizhető tranzitárut ezek kapcsán is beengedi.

Samuel Vlčan megbízott szlovák mezőgazdasági miniszter április közepén tájékoztatójában közölte, hogy megtiltják az ukrán gabona és egyes mezőgazdasági termékek behozatalát, de Szlovákián keresztül szállításukat nem. A tilalom alá eső termékek: gabonafélék, a cukor, a szárított takarmány, a vetőmagok, a komló, a len és a kender, a gyümölcsök és zöldségek (a feldolgozott gyümölcs- és zöldségtermékek is), a bor, a mezőgazdasági etil-alkohol, a méz (a méhészeti termékek is).

Forrás: Új Szó