fbpx

Visszatérítés és kiegészítő támogatás a lengyel gazdáknak

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 25.

Kiegészítő támogatást fizetnek a gabonafélék felvásárlási árához, és részben visszatérítik az üzemanyagok jövedéki adóját – több elemből álló, gazdákat segítő csomagot fogadott el a lengyel kormány.

Mezőgazdasági munka a földeken
A lengyel gazdáknak visszatérítenek a dízelolaj utáni jövedéki adóból (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Cél, hogy a gazdák kiürítsék raktáraikat a nyári betakarítás előtt

A több kormányrendeletből és egy törvénytervezetből álló csomag értelmében literenként 0,26 zlotyval (mintegy 21,3 forint) emelik azt az összeget, amelyet a gazdáknak visszatérítenek a dízelolaj utáni jövedéki adóból – sajtókonferencián jelentette be Mateusz Morawiecki miniszterelnök a kormányülésen hozott döntést. Emellett az Európai Bizottság jóváhagyását kéri ahhoz, hogy további 0,54 zlotyval (44,3 forint) megemelhessék a termelőknek a dízelolaj literenkénti támogatását.

A 300 hektárnál kisebb termőfölddel rendelkező gazdáknak, akik április 15-e és június 15-e között adnak el búzát, tonnánként 1400 zloty (115 ezer forint) támogatással egészítik ki a felvásárlási árat. Támogatást fizetnek más gabonafélék után is, és a műtrágya csökkentett árát is megőrzik.

Az eladott gabona után nyújtott támogatás célja, hogy a gazdák kiürítsék raktáraikat a nyári betakarítás előtt.

Az összesen mintegy 10 milliárd zloty (821 milliárd forint) értékű támogatási csomagot a lengyel állami költségvetésből fedezik.

Varsó átmenetileg betiltotta a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából

Az importtilalom továbbra is érvényes, azonban az elmúlt héten a lengyel-ukrán megállapodás értelmében lehetővé vált az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitja. A többi között a lengyel balti-tengeri kikötőkbe irányuló szállítmányokat azonban az eddigiekhez képest megszigorított feltételek mellett engedik be Ukrajnából.

A rakományokat leplombálják, és elektronikus nyomkövetést alkalmaznak, hogy ne maradjanak az országban. Ez a gyakorlatban Magyarországon is így történik.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc