fbpx
812606

Visszatért az édes élet?

Írta: Agrárágazat-2023/04 lapszám cikke - 2023 április 04.

Rég látott növekedés várható a cukorrépa-területben. Mennyire lehet tartós a trendforduló? Eközben a globális cukormérleg régen nem tapasztalható egyensúlyt mutat, az árak mégis tartósan emelkednek, a fehér prémium a csúcson. Mi lesz ebből?

Növekvő vetésterület

Alapvetés, hogy a hazai alapanyag-termelés stabilizálja a feldolgozást, és fordítva. A cukorrépa ráadásul jól illeszkedik az öntözésfejlesztési stratégiához, hiszen határozottan meghálálja a vizet. Az önellátás álom marad, de a gyár kapacitásának minél magasabb szintű kihasználása az egész szektor érdeke. Így lesz versenyképes a terméke, tud jó kondíciókat ajánlani a termelőknek. Az árstop útjában áll a nemzetközi árak érvényesülésének. Pedig az EU decemberi 655 euró/tonnás átlagos ömlesztettcukor-ára – ami egyébként 56 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – igen vonzó perspektívákat jelent az áron osztozkodó termelő-feldolgozó duónak. A cukorrépa komolyan igénybe veszi a talaj tápanyagkészletét. A vetésforgóban utána nem érdemes alapnövényeket (tavaszi kapásokat) vetni. Speciális a termelés szervezése is. Már a vetés előtti év végén le lehet szerződni a feldolgozóval. Az ár persze függ a cukor eladási árától, de ahogy azt mindjárt látni fogjuk, a kilátások kifejezetten kedvezőek ebben a szektorban. S persze a termeléshez kötött támogatás is jelentős motivációs tényező. E téren a stabilitás kifejezetten erős. Ebben a pénzügyi-kifizetési ciklusban a támogatás kerete 2 százalékkal még bővülni is tudott. A területbővülés persze hatással lesz a hektáronkénti összegre.

Az elmúlt év minden nehézsége ellenére úgy tűnik, a cukorrépa jövedelmezősége javulni tudott, és ami még fontosabb, ez idén még tovább is növekedhet. Ennek köszönhetően akár harmadával is nőhet az elmúlt években tartósan zsugorodó cukorrépa-terület az országban. A horvát répaexport persze továbbra is működik. A hazai cukorgyártás csak úgy tudja jelenleg a hazai igények mintegy harmadát biztosítani, ha nádcukrot is finomít. Továbbra is felfokozott a hazai cukorpiac importfüggése. Annak fényében, hogy az árstop hamarosan megszűnik, a nemzetközi árvárakozások nagyon fontosak számunkra.

Cukorárkilátások

Emlékezzünk meg tisztelettel arról, hogy a cukor világpiaci ára 1974 novemberében volt a legmagasabb: 65,2 dollárcent fontonként. Ehhez képest – kétéves növekedést követően – a mai 21 dollárcent körüli ár nem is tűnik soknak. Szóval, minden viszonyítás kérdése. Előrejelzésünk szerint a cukor világpiaci ára 2023 első felében még emelkedni fog, a másodikban csökkenni. Középtávon marad az emelkedő trend, de idén a termelés fogyasztást meghaladó emelkedése – várakozásaink szerint – 10–15 százalékos árcsökkenést hozhat az év végére a jelenlegi szintről. Az aszály és az energiaárak, az ellátási gondoktól való félelem szépen tolta felfelé a cukor árát a mögöttünk hagyott időszakban. Akár a világ, akár az EU árait nézzük, a trend egyértelmű. Lehet ezt színezni az indiai cukorexport-engedélyek vagy éppen a brazil üzemanyagadó, a cukor-etanol arány cukor felé való elmozdulása, a kikötői torlódások, a nagy termelők kibocsátásnövekedése kérdéseivel, de a lényeg az ártrend és a fenti előrejelzés.

Többlet a mérlegben

A világ cukortermelésének körülbelül 80 százalékát trópusi és szubtrópusi éghajlaton, cukornádból állítják elő. A fennmaradó 20 százalék cukorrépából származik, amit főleg az északi félteke mérsékelt égövében termesztenek. A világon összesen több mint 120 ország termel cukrot. Az évente 170–180 millió tonna között változó termelés harmada fordul meg a világpiacon.

Mindenekelőtt tegyük helyre a világpiaci trendeket annak érdekében, hogy értsük, mi vár ránk! Az USDA várakozásai szerint a 2022/23-as gazdasági évben a globális nyerscukor-termelés 183,1 millió tonnára nő. A fogyasztás várhatóan új rekordra emelkedik a kínai, indiai, indonéz és orosz piacok növekedésének köszönhetően. Mivel a globális fogyasztás növekedése meghaladja a termelését, a készletek tovább apadnak. A finomítók költségei drasztikusan emelkednek. A magasabb energiaárak megdrágítják a nyerscukor fehér cukorrá alakítását, míg a drágább tengeri fuvarozás elsősorban a nyerscukor-alapanyag biztosítását teszi drágábbá. Eközben a finomított cukor iránti kereslet továbbra is erős maradt, annak ellenére, hogy az árak magasak, és tartósan emelkednek. Ez annak a jele, hogy a készletezés magasabb szintre lépett.

Az EU cukorszektora

Ahogy azt fentebb már említettük, az EU-ban 2022 végén 56 százalékkal voltak magasabbak a cukorárak az egy évvel korábbiaknál. Ahogy fogynak a cukorrépa-termelők az európai cukorgyárak alól, és maguk a gyárak is sorra zárnak be, úgy válik egyre kritikusabbá a piac ellátásának, versenyképességének kérdése. A cukor egy tipikusan a feldolgozók által integrált szektor. Európában már hosszú ideje 5 csoport kezében van a cukoripar nagy része. A cukorpiaci rezsim 2017. októberi megszüntetésének oka is abban keresendő, hogy az érdekek a piac nyitását igényelték. Az import azóta magasabb szintre emelkedett, ami a répafeldolgozó-kapacitások tartós csökkenésével jár. A 2021/22-es szezonban rég látott számú: nyolc gyárat zártak be a közösségben. Négyet Franciaországban, kettőt Németországban és egyet-egyet Horvátországban és Görögországban. Így 90-re csökkent a gyárak száma.

Az EU a világ legnagyobb cukorrépa-termelője. A cukorrépa nagy része Európa északi felében kerül a földekbe, ahol az éghajlat megfelelőbb. A répatermelés mellett az EU importált nyerscukrot is finomít. 2017 októberéig az EU termelési kvótája 13,5 millió volt. A kvóta megszüntetése után a termelés meghaladta a 21 millió tonnát, ami a fehér cukor exportjának drámai, 252 százalékos növekedéséhez vezetett 2017/18-ban.

A répatermelők motivációi azonban azóta folyamatosan csökkennek, ami a vetésterületen jól érzékelhető. A csávázószerek tiltása és a betegségek is erre hatnak, de a területcsökkenést a többi szántóföldinövény sikere, a Farm-to-Fork stratégia, a Mercosur Egyezmény, a költségemelkedések is erősítik. A termelők kedve tartósan romlik. Ebből az következik, hogy a nyerscukor importja fogja pótolni a termelésüket. Lehet, hogy ez így gazdaságosabb a gyáraknak? Ne feledjük, nekik ott is vannak érdekeltségeik. Az EU cukortermelése és -felhasználása 2022 októbere és 2023. szeptember vége között gyakorlatilag nem változik. Az import csökken, így a piacszűkülést az nyeli el. Az EU egyébként ebben az évtizedben sem számít a termelés bővülésére, viszont a belső kereslet szűkülésére igen.

Nálunk sem könnyű alapanyaghoz jutni

Valamivel több mint két évtizede még két tucat cukorgyár volt, ma már csak egy van az országban. Ha folyamatában nézzük, a répaterület és a -termés töredékére zuhant, de a hozamok több mint másfélszeresükre nőttek az elmúlt évtizedekben.

A cukorpiac bezzeg bővül

2012-es mélypontja óta közel 10 százalékkal növekedett a belföldi cukorpiac. Ismét évi 32 kilogramm felett van az egy főre jutó fogyasztás. Ha pedig ennek a jövedelmek emelkedésével való szoros összefüggését tekintjük, arra számíthatunk, hogy e növekedés még nem ért véget.

A cukorfogyasztással kapcsolatos egészségügyi kockázatok miatt csak remélni tudjuk, hogy a magasabb jövedelmek az életmód változására is hatással vannak, ami pedig egy jobb szemlélet, egészségesebb életmód felé vezet, a fogyasztói árakat befagyasztva. Ahogy arra már a felvezetőben is utaltam, erősen negatív külkereskedelmi egyenlegünk okán a nemzetközi függésünk erős. 2022-ben a cukorimport több mint negyedével (26%-kal) nőtt.

Összegzésként

Arra számítunk, hogy a termelői kedv emelkedik, a cukorrépa területe nő. Ennek okai közül ki kell emelni (I.) az igen merev szántóföldi termelési szerkezet változtatására vonatkozó egyre erősebb igényt, amit a tavalyi aszály tett egyértelművé; (II.) a feldolgozó kedvezőbb ajánlatait; (III.) a cukorrépa jövedelmezőségének javulását; (IV.) az emelkedő nemzetközi cukorárakat.

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Erste Agrár Kompetencia Központ