fbpx

Feltételei vannak a díjmentes üzemeltetésnek

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 04.

Díjmentesen üzemeltethető a korábban létesített, 50 méter talpmélységet meg nem haladó kút, amennyiben a bejelentési kötelezettségnek eleget tesz a tulajdonos – tudjuk meg az Agárminisztérium tájékozgatójából.

Burgonya, öntözés
A szélsőséges időjárás miatt a versenyképes mezőgazdasági termelés egyik feltétele az öntözés (fotó: Pixabay)

Elég az egyszerűsített bejelentés

Az Agrárminisztérium elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett – e cél érdekében módosult korábban a vízgazdálkodásról szóló törvény is.

Az új szabályok megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezés eljárását is. A bonyolult adminisztráció helyett egy egyszerűsített adatlapon kell a bejelentést megtenni, ha a vízkivétel kizárólag talajvízből történik.

Az engedély nélkül kialakított kutak problémáját oldják meg

A szabályozás célja az volt, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak és a környezetnek. Fontos kitétel, hogy a kutat karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül, talaj-, illetve talajvíz-szennyezéssel nem érintett területen létesítsék, és annak talpmélysége az 50 métert nem haladja meg, illetve az első vízzáró réteget nem éri el. Lényeges továbbá az is, hogy a kút csak az üzemeltetője művelésében álló földterületek öntözését biztosíthatja.

A bejelentési kötelezettséget szankciómentesen 2023. december 31-ig lehet megtenni a Nemzeti Földügyi Központnál, illetve az eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól – aki ennek eleget tesz továbbra is díjmentesen üzemeltetheti a kútját.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc