fbpx

Tovább esik a gázolaj ára, de meddig?

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 04.

Szerdán nem áll meg a gázolaj nagykereskedelmi árának csökkenése, újabb jelentős áresés jöhet a kutaknál, a 95-ös benzin tarifája viszont nem változik.

Mezőgazdasági munkagép, tank
A benzin ára stagnál, a gázolajár tovább csökken (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Csak a gázolaj esetében számíthatunk árváltozásra

Szerdán a gázolaj nagykereskedelmi árát bruttó 10 forinttal csökkentik – jelentették be hétfőn. A benzin tarifája azonban hét közepén nem változik, a múlt hét második felében kialakult szinten stagnál.

A változás nem tükrözi az utolsó olajpiaci híreket. Igaz, hogy a forint erősödött, de a Brent olaj hordónkénti ára emelkedik. Ennek hátterében az áll, hogy a kőolajtermelő országok szövetsége, és az azon kívüli államok is önkéntes alapon csökkentik termelésüket. Szaúd-Arábia napi félmillió hordóval csökkenti termelését májustól az év végig, ugyanígy jár el Oroszország is. Számos más kitermelő ország is csatlakozott a bejelentéshez, ezzel akarják az olajpiacot stabilizálni, az általuk kívánt szinten.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia eléri a 130 forintos különbséget, gázolajnál ugyanez az érték megközelíti a 180 forintot.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 614 Ft/liter;
  • gázolaj – 600 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin kapcsán nem várható változás, marad 614 forint, a gázolaj literje szerdán 590 forint körül fog beállni.

Utoljára pénteken változtak az árak, a gázolaj ára csökkent, a benzin drágult.