fbpx

Tartjuk a trendet: olcsóbb a gázolaj, drágább a benzin

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 30.

Nagy vonalakban a szerdai változást ismételjük pénteken: a 95-ös benzin tarifája bruttó 8 forinttal lesz drágább, míg a gázolaj literjét 4 forinttal kevesebbért adják a kereskedőknek.

Töltőállomás, LED oszlop
A gázolaj olcsóbb lesz, a benzin ára tovább emelkedik (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Pénteken újabb üzemanyagár változás jön

A benzin nagykereskedelmi beszerzési ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal fizetnek a benzinkutak kevesebbet a nagykereskedőnek.

A MOL ellentétes irányú üzemanyagár-változtatásának hatására a gázolaj átlagára hosszú idő óta – persze a hatósági ár időszakától eltekintve – újra 600 forint alá csökken, és jelentősen olcsóbb lehet, mint a benzin.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia megközelíti a 140 forintos különbséget, gázolajnál ugyanez az érték meghaladja a 180 forintot.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 609 Ft/liter;
  • gázolaj – 603 Ft/liter.

Amennyiben a változás a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin kapcsán 617 forintos árral számolhatunk, a gázolaj literje pedig 599 forint körül fog beállni.

Utoljára szerdán változtak az árak, a gázolaj ára csökkent, a benzin drágult.

Forrás: holtankoljak.hu