fbpx

A drón nagyban segítheti a gazda munkáját

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 30.

Az ezredforduló táján még nem gondoltuk, napjainkra azonban bizonyossá vált, hogy a mezőgazdaság területén is számíthatunk a drónok alkalmazásának előretörésére. Ma már nem számít kuriózumnak, ha valaki a mezőgazdasági „eszközpark” tagjaként tekint egy drónra.

A drón olyan repülésre alkalmas eszköz, ami távvezérlés vagy programozás segítségével képes bejárni a megadott területet, ott elvégezni adott feladatot vagy éppen információt gyűjteni, olvastuk az agrariumblog.hu oldalon.

A mezőgazdaságban a precíziós gazdálkodás váltotta ki a drónok elterjedését, mivel az adatokra épül fel: a drón rendkívüli gyorsasággal képes igen pontos adatokat szolgáltatni, ami a munka hatékonyságához is hozzájárul.

Alapvetően két típusú, a merev, illetve a forgó szárnyú drón létezik: hogy melyikre esik a választás, az elvégzendő munkától függ. Előbbi előnye, hogy tovább képes a levegőben maradni, valamint nagyobb területet járhat be. Utóbbi sokkal „ügyesebb”, ha manőverezésről van szó.

A mezőgazdasági alkalmazás tekintetében a drónok nagyon sok előnnyel bírnak: a klasszikus légi felvétel készítési módszerekhez képest sokkal kedvezőbb áron valósítható meg a képalkotás, pontos adatokat szolgáltat adott területről és a növény állapotáról, nagy rendszerességgel gyűjthetők adatok, így kimutatható, ha valami rendellenesség történik.

Alkalmazási területe igen sokrétű, habár jelenleg inkább kárfelmérésre és növényi vegetációs felvételezésre használják. Alkalmazható a talaj és a termés állapotának, mennyiségének felmérése, a gyomok elterjedésének vizsgálatára, az aszály hatásainak megfigyelésére és belvíz-monitorozására is.

Ez a technológia minden bizonnyal a jövőben tovább fejlődik: remélhetőleg a szabályozási rendszer is igazodik ehhez a növekvő népszerűséghez.

Összeállította: Csomor Zsolt