fbpx

Tiszteljük a természetet, mert legyőzni úgysem lehet!

Írta: Agrárágazat-2021/09. lapszám cikke - 2021 szeptember 03.

Relatív kis termőterülete ellenére hatalmas figyelem kísérte a Karintia Szója szakmai napon a színes programokat. Az elmúlt évek szójatermesztési sikerei a gazdák fantáziáját sem hagyják pihenni.

 

szója

 

Szakmai Napra invitálta partnereit és a szójával még csak ismerkedő termelőket a Karintia Kft. Az augusztus 4-én, a Baranya megyei Botykapeterden és Bicsérden tartott rendezvény iránti érdeklődés a Karintia Kft.-től megszokott módon hatalmas volt.

 

Bene Zoltán cégvezető és Németh Lajos meteorológus
Bene Zoltán cégvezető és Németh Lajos meteorológus, a Karintia Kft. klímatanácsadója

 

Országos szinten közel 60 ezer hektáron termelünk Magyarországon szóját. Miközben a termelési kedv a termeléshez kötött támogatást megelőző években lényegesen alacsonyabb volt, annak 7 évvel ezelőtti bevezetése hamar meglátszott a termőterület növekedésén. Mára mindez stabilizálódni látszik.

„Az elmúlt években a szója hazájában, Baranya megyében ugyanakkor 23%-kal csökkent a vetésterület, de már ennek az okát is tudni véljük” – nyilatkozta lapunknak Bene Zoltán, a Karintia Kft. vezetője. – „Az elmúlt 4 évben Baranyában, megyei átlagban a 3,5 t/ha-ról, 2,9 t/ha-ra csökkent a betakarításra került szója mennyisége. Meg kell tanulnunk, hogy a jelenlegi klimatikus viszonyok mellett – az őszi búza termesztéséhez hasonlóan –véleményünk szerint a rövidebb tenyészidejű (00-s) fajták nagyobb biztonsággal hozzák a kívánt terméseredményeket.”

A szója jövedelmezősége vitathatatlan, a felvásárlási ára a csúcsidőszakban meghaladta a 200 ezer forintot, de idén is 150–180 ezer forint körül mozog tonnája, így könnyen kiszámítható, hogy a befektetett energiát, költséget megduplázza: „ez a növény képes 1 Ft befektetéssel 2 Ft-, vagy akár 3 Ft bevételt generálni” – hangzott el a szakmai napon.

A szójának legnagyobb versenytársa a vetésszerkezetben a kukorica, azonban épp az egyre gyakoribb légköri aszály az, ami a szója javára billentheti el a mérleget. A hosszabb virágzási idő csökkentheti a légköri aszály okozta kitettségét. A döntés meghozatalakor ehhez még a tápanyagigény emelkedő költségeit is mérlegelnie kell a termelőnek, hisz míg a kukorica műtrágyaigénye magasabb, a szója – kedvezőbb talajfeltételek mellett – akár plusz tápanyagkijuttatás nélkül is eredményesen termeszthető. És akkor a kukorica esetében fellépő esetleges egyre drágább gázár okozta emelkedő szárítási költségekkel még nem is kalkuláltunk.

 

A legnagyobb problémát a klímaváltozás sebessége jelenti…

Németh Lajos, ismert meteorológus visszatérő vendége a Karintia szakmai rendezvényeinek. A meteorológiai adatokat több évtizedre, akár évszázadra visszanézve kell értékelni, így viszont a napjainkban megélt hőösszegek bár soknak tűnnek, mégsem egyediek. Tény ugyanakkor, hogy a szélsőséges időjárási anomáliák száma emelkedőben van. „A 7,5 milliárd ember kiszipolyozta a természeti erőforrásokat és lassan a lehetőségeket is, és ha ezen nem változtatunk, akkor a válság be fog következni” – hangsúlyozta Németh Lajos, a Karintia Kft. klímatanácsadója. – „Fel kell készülnünk a változásra, az alkalmazkodásra, lélektanilag is nagyon fontos, hogy ne bízzuk el magunkat, tisztelnünk kell a természet erejét!”

A szója vetőmagpiacán és terményfelvásárlási piacán hosszú idő óta jelen lévő Karintia Kft. nemcsak a bő termést ígérő fajták értékesítésében, majd a termelést támogató szaktanácsadással áll a termelők mellett, hanem a termés felvásárlásában is aktív szerepet vállal. Rendezvényén most is első kézből kaphattak információkat a jelenlévők a küszöbön álló AKG-támogatások és a Vidékfejlesztési Program tartalmáról és a hatóanyag-kivonások okozta helyzet lehetséges megoldásairól, valamint a szakmai napon került bemutatásra egy szabadalmaztatott, intelligens, mechanikai gyomirtással kombinált, sávpermetező rendszer prototípusa is.

 

Sándor Ildikó