fbpx

Lapzártától lapzártáig | November

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 11.

Ünnepelt a Fertilia Legyártották a negyedmillió tonna Gramix műtrágyát

Gyárlátogatással és ünnepélyes díjátadóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Fertilia Kft. abból az alkalomból, hogy szeptember végén legyártották a negyedmilliomodik tonna Gramix NPK műtrágyát. Az utóbbi kilenc év alatt 645 féle összetételben (közte tíz állandó összetevővel) 3 213 agrártermelő számára gyártottak a Gramix NPK műtrágyát, amely mennyiség megegyezne 1 250 000 hektár földterületet tápanyagellátásával.

A Gramix NPK 2005-ös megjelenését követő években kifejlesztették a tápanyag utánpótlási programot. Egy újabb állomásnak bizonyult a 2008-tól alkalmazott granuláló gyártástechnológia, ezt követően olyan műtrágyát készítettek, amely lehetővé tette a növénykultúrák egyedi mikroelem visszapótlását. Két éve pedig egy új, modern gyártósor váltotta le a régi üzemet, ezzel az onnét kikerülő műtrágyák még pontosabban, precízebben adagolhatóak.

A több éves kutatómunka eredményeként két éve megszületett a Gramix NPK és az UMG MICRO műtrágyák hatásfokát javító Rizodyne talajaktivátor, amely szerves anyagaival biológiailag aktivizálja a talajt, a mikroorganizmusok szaporodása révén intenzívebbé teszi a növények tápanyagfelvételét.

Topcon Dealer Award Madridból az AXIÁL-nak

Topcon Dealer Award Madridból az AXIÁL-nak

2014. szeptember 23. és 25. között a katalán fővárosban került sor a Topcon konferenciájára, ahol a mezőgazdasági területen dolgozó egyik legjobb Topcon képviselő díjával jutalmazták az AXIÁL Kft.-t.

Az első ízben megtartott rendezvény helyszínválasztása nem volt véletlen, hiszen a Topcon a konferencia keretein belül szerette volna bemutatni minden partnerének az európai értékesítést irányító új spanyol központját. Ennek megtekintése és az előadások meghallgatása mellett Koszorus Gábor, az AXIÁL Kft. Alkatrészüzletágának kereskedelmi igazgatója és Karpjuk György, termékmenedzser asszisztens részt vettek az esemény záró estjén is, ahol az élen járó Topcon termékeket forgalmazó kereskedőket díjazták.

A díjazottak között szerepelt az angol LH Agro, a Topcon Positioning Iberia (TPI): a Spanyolországért felelős csapat, és a dán Thorsten Teknik. Mellettük pedig az AXIÁL Kft. tevékenységét is kiemelték, és 2013-2014. egyik legjobb értékesítőjeként jutalmazták.

Átalakuló oltványértékesítés: Letaszították trónjáról a cseresznyét

Jól járt az esős nyárral a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet faiskolája.

Átalakuló oltványértékesítés: Letaszították trónjáról a cseresznyét

Az eddig lehullott bő csapadék ugyanis a szakemberek szerint kedvezően hatott a növényekre, ráadásul nagyban megkönnyíti az intézmény Érdi Állomásán október közepén induló kitermelési munkálatokat. A mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra valamint a mogyorósarjakra az utóbbi évek tapasztalatait erősítve már most nagy az érdeklődés. Meglepő adat viszont, hogy az utóbbi hét évben az értékesítési listát toronymagasan vezető cseresznye iránt mérséklődik a kereslet.

„Június közepétől fordult esősre a nyár, a nappali hőmérséklet pedig 25-30 Celsius fok között volt, és kánikula is kevesebbszer köszöntött be, mint az előző években. Mindezek hatására az oltványok és a szemzés előtt álló alanyok jobban fejlődtek. Augusztusban a csapadék ellenére a szemzési munkákat is időben el tudtuk végezni és az eredés is jónak mutatkozik”

– mondta Schmidt Tamás, a faiskola munkatársa.

Október közepén nem pusztán a faiskola legnehezebb, rengeteg gépi és kézi erőt igénylő feladata, azaz az oltványok kitermelése, hanem azok értékesítése is megkezdődik. Megdöbbentő adat, hogy míg 2007-től 2012-ig szinte minden évben arányaiban a cseresznyéből értékesítették a legtöbb oltványt, addig az utóbbi években a körtéhez és szilvához hasonlóan mérséklődött irántuk a kereslet. Újabban a mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra, illetve a mogyorósarjakra nagy az érdeklődés.