fbpx

Pályázati aktualitások | November

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 11.

Fiatal gazda kifizetési kérelem

Az ügyfél a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelmét a támogatási kérelemnek helyt adó határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül köteles az MVH által közzétett 137/2014. (IX.15.) számú közleményben rendszeresített nyomtatványokon, postai úton benyújtani a lakhely szerint illetékes megyei Hivatalhoz.
A támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelem Főlap benyújtásával egyidejűleg mellékletként csatolni kell az egyéni vállalkozói tevékenységről kiállított igazolást, amely tartalmazza a főtevékenység kezdeti dátumát.
Az egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységnek igazolásához elfogadható dokumentumok:
  • MVH formanyomtatvány – Igazolás egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységről
  • Hatósági bizonyítvány – Az egyéni vállalkozók részére hatósági bizonyítványt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala ad ki
  • Egyéni vállalkozói igazolvány hiteles másolata – az igazolvány másolata a lakhely szerint illetékes okmányiroda vagy közjegyző által hitelesített
  • Egyéb igazolás – lakhely szerint illetékes okmányiroda, vagy az önkormányzat jegyzője által kiállított hatósági igazolás
Az igazolás kiállítását az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyekben eljáró, országos illetékességű hatóságtól kell kérni. Illetékes hatóság az okmányiroda, illetve az ügyfél lakhelye/székhelye szerint illetékes polgármesteri hivatal.
Azon ügyfél, aki a támogatási kérelem benyújtásakor megadott tevékenységgel releváns elismert termelői csoporthoz, illetve zöldség-gyümölcs termelői csoporthoz és termelői szervezethez való csatlakozási szándékát jelezte, köteles a kifizetési kérelemhez a tevékenységgel kapcsolatos termékcsoportban működő elismert termelői csoport, illetve zöldség-gyümölcs termelői csoport és termelői szervezet által kiállított tagsági igazolást csatolni.

Kötelezettségek, amire nem árt odafigyelni:

A támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtásának időpontjától a működtetési időszak végéig a mezőgazdasági termelő tevékenységet főtevékenységként, egyéni vállalkozóként folytatni.
A működtetési időszak végéig a pontozási szempontok alapján tett vállalásokat, kötelezettségeket, nyilatkozatokat fenntartani.
A működtetési időszak alatt a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok alapján vezetett nyilvántartásban az állatállomány tartójaként szerepelni, valamint eleget tenni az állatállományra vonatkozó bejelentési kötelezettségeknek.
A használatában lévő területeket a földhasználati nyilvántartásba bejelenteni.
A gazdálkodásával összefüggésben, a gazdasága teljes területén elvégzett tevékenységekről a gazdálkodási napló GN-főlap, GN-06, GN-14, GN-17, GN-18, valamint GN-19 lapjait a teljes működtetési időszak alatt naprakészen vezetni.
Az ügyfél gazdaságának el kell érnie a vállalt európai méretegységet az üzleti terv részét képező ütemezés szerint, és azt fenn kell tartani a működtetési időszak végéig. Állatbetegség, gazdasági-pénzügyi probléma, piaci értékesítési nehézség fellépése esetén a jogszabály lehetőséget biztosít a pályázónak az üzleti tervében megnevezett termékek helyettesítésére másik ágazaton belüli (állattenyésztés, kertészet, növénytermesztés) termékekkel.
Méhcsaládok beállítása kizárólag úgy vállalható, ha azok részaránya a működtetési időszak 4. évének végén nem haladja meg az üzleti tervben a 4. naptári év végére vállalt EUME érték 50%-át
Az ügyfél köteles vállalni, hogy
  • a gazdaság üzemméretét a működtetési időszak 4. évének végéig az üzleti tervben vállalt méretre növeli, és azt fenntartja a működtetési időszak végéig azzal, hogy amennyiben a gazdaság üzemmérete a működtetési időszak 4. évének vége előtt eléri az üzleti tervben a 4. naptári év végére vállalt méretet, akkor attól az időponttól kezdődően azt az üzemméretet tartja fenn a működtetési időszak végéig;
  • gazdaságának üzemmérete legkésőbb a működtetési időszak 4. évének végére eléri legalább a 4 EUME méretet.
Az ügyfél az igénybe vett támogatáshoz kapcsolódóan köteles évente monitoring adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tenni.
Nem árt figyelembe venni, hogy bejelentési kötelezettséggel jár, ha a támogatást elnyerő a döntést követően családtámogatási ellátásban (terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély) részesül. A gazdaság vezetésébe ilyen esetben közreműködőt vonhat be. A közreműködő bevonásának tényét teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni, és a közreműködő bevonásának kezdetétől számított 8 munkanapon belül meg kell küldeni az MVH részére, amelyhez igazolást kell mellékelni arról, hogy az ügyfél családtámogatási ellátásban részesül.
Az MVH jogosult évente helyszíni ellenőrzés keretében ellenőrizni a támogatási kérelemben vállaltaknak, az abban meghatározott ütemezésnek megfelelő teljesítését. A Hivatal a működtetési időszakban az ellenőrzés időpontját megelőző naptári éveket is ellenőrizheti.
A támogatási összeg fennmaradó 10%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtása előtt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaphoz kapcsolódóan megvalósítandó vidékfejlesztési program keretében megszervezett, a fiatal mezőgazdasági termelők elindítása (b5) című kötelező képzésen a támogatási határozat jogerőre emelkedésétől számított egy éven belül részt venni és azt elvégezni. A képzés megszervezéséért és lebonyolításáért a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) a felelős. Érdemes lesz velük előzetesen felvenni a kapcsolatot és tájékozódni a honlapjukon vagy telefonon keresztül a képzések várható helyéről és idejéről. Előfordult már, hogy nem mindenki kapott előzetes tájékoztatást levélben vagy e-mailben az időpontról és a helyszínről.
A támogatási összeg fennmaradó 10%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtására legkorábban 2016. június 1. és 30. között, majd ezt követően évente június 1. és 30. között megnyíló kifizetési időszakban van lehetőség. A támogatási összeg fennmaradó 10%-ára vonatkozó kifizetési kérelmet legkésőbb a működtetési időszak 5. évében megnyíló kifizetési időszak végéig lehet benyújtani. A támogatási összeg fennmaradó 10%-ára vonatkozó kifizetési kérelmet postai úton az ügyfél lakóhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségére kell benyújtani, az MVH honlapján közleményben közzétett nyomtatványon.
Fontos információ:
  • az ügyfél köteles az MVH-t az ügyfél-nyilvántartási rendszerben szereplő adataiban bekövetkezett változásról annak bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül papíralapon vagy elektronikusan értesíteni,
  • a pályázónak a kifizetési kérelme kapcsán az ügyfél nyilvántartási adataiban az alábbi módosításokat kell bejelentenie:
  • az egyéni vállalkozói tevékenység indítása kapcsán kapott egyéni vállalkozó nyilvántartási szám megadása,
  • a vállalkozói bankszámla nyitását követően, a bankszámlaszám módosítására lesz szükség, továbbá postai úton be kell csatolni a számlaszám igazolásául a bankkivonat másolatát,
  • az egyéni vállalkozói tevékenység elindításával az eddig nagy többségében magánszemélyként nyilvántartott ügyfél státusza megváltozik, így a KKV minősítő kód esetén a mikrovállalkozást kell bejelölni.
Az adat bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv az ügyfelet mulasztási bírság fizetésére kötelezi.

Borászati gép-, technológia beszerzés

A 143/2014. (IX.22.) MVH közlemény rendelkezik az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséről a 2014/2015. pénzügyi év vonatkozásában.
  • A pályázat célja:
Új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzése után igényelhető támogatás, a vállalkozás összteljesítményének javítása, valamint a minőségi borászati termékek előállítása vagy forgalmazásra történő előkészítése érdekében.
  • Támogatási kérelem benyújtására jogosult:
Az a borászati termékek előállítására, kiszerelésére és tárolására vonatkozó működési engedéllyel rendelkező, mikro-, kis- és középvállalkozásnak vagy nagyvállalatnak minősülő üzem, amely a megvásárolt gép tulajdonosa és üzemeltetője.
  • A támogatás mértéke:
Őstermelők, valamint mikro-, kis- és középvállalkozások esetében a vásárolt gép nettó vételárának 40%-a, nagyvállalat esetében 20%-a.
Azon kérelmező esetében, akinek a támogatási kérelem benyújtását megelőző évi árbevétele nem éri el az 50 millió Ft-ot, a nyújtható támogatás összege benyújtási időszakonként legfeljebb 100 millió Ft lehet.
A nyújtható támogatás összege benyújtási időszakonként legalább 1 millió Ft, legfeljebb 100 millió Ft lehet azon kérelmező esetében, akinek a támogatási kérelem benyújtását megelőző évi árbevétele legalább 50 millió Ft.
  • A támogatási kérelem benyújtása:
A támogatási kérelmet 2014. október 16. és 2014. december 31. között lehet benyújtani.
A támogatási kérelmek benyújtására a 2014. augusztus 1-jén lezárt borászati gépkatalógusban szereplő gépekre van lehetőség.
A kérelmező a berendezést 2014. március 1-jét követően vásárolta meg, és a vételárat a támogatási kérelem benyújtásáig teljes egészében megfizette.
Fontos, hogy a támogatás odaítélése a kérelmek benyújtási sorrendjének megfelelően történik, azok a kérelmek azonban, amelyek esetében hiánypótlás válik szükségessé, csak a hiánypótlás teljesítésével, azaz a szükséges kiegészítések, javítások beküldésének időpontjával kerülnek be a bírálati sorrendbe.

Pályázati hírek, információk

  • Október 10-én megjelent a 2014-2020 ciklus első európai uniós pályázatai közül kilenc, 120 milliárd forintos keretösszeggel. Ezek közül a legnépszerűbb a gazdaságfejlesztést célzó feldolgozóipari vállalkozásoknak kiírt eszközbeszerzés lesz, de van a megjelentek között ivóvízminőség javítást, szennyvízkezelést, 25 évnél fiatalabb, szakképzetlen munkavállalók vállalkozóvá válását szolgáló lehetőség is. Az év hátralevő részében még az operatív programok uniós jóváhagyása előtt további kiírások várhatók. A tömeges pályázati megjelenésre az operatív programok elfogadása után, jövő év elejétől (február-március) lehet számítani.
  • Újabb 24 ezer hektár állami földterület meghirdetésével folytatódik a Földet a gazdáknak program, továbbá az idén még várhatóan 5-6 ezer hektár állami ültetvényterületet is meghirdetnek.
  • A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján újra igényelhető támogatás 2014. október 16-tól
  • 2015. augusztus 3-ig: Méz kinyeréséhez és léptároláshoz eszközbeszerzésre; Vándoroltatáshoz eszközbeszerzésre; Varroa atka elleni alternatív védekezésre; Keretek megjelölésére chip-beszerzésre; Méhcsaládok számának szinten tartására,
  • 2015. szeptember 15-ig: Rendezvények szervezésére,
  • 2015. április 6-ig: Varroa atka elleni gyógyszeres védekezésre.
  • A kormány döntésének értelmében kamattámogatásban részesülnek az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogramban résztvevő termelői szerveződések. A kamattámogatást, melynek mértéke a hitelkamat 50%-a, de legfeljebb évi 4 százalékpont, negyedévente igényelhetik a termelői szervezetek a MVH-tól.
  • Az MVH 139/2014. (IX.19.) számú közleménye alapján 2014. november 1. és 17 között lehet benyújtani a kifizetési kérelmeket a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez a 2014. évben nyújtandó támogatáshoz.
  • Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter október 16-án elindította a területalapú támogatások és a különleges tejtámogatások elektronikus utalási rendszerét a komáromi Solum Zrt.-nél tartott sajtótájékoztatón. A 2014-es kérelmezési évre területalapú támogatásra összesen 341,4 milliárd Ft fizethető ki. Az első ütemben 102 ezer kérelmezőhöz juttatnak el 47 milliárd forintot meghaladó összeget. A miniszter elmondta, az előlegfizetések második ütemében, a következő hetekben további 50 ezer ügyfél kapja meg a támogatást, közel 80 milliárd forint értékben.
Fotók forrása: www.mnvh.eu
Somogyi Tibor – Tavaszi Attila
Som-Tan Pályázati Tanácsadó Iroda – Bábolna