fbpx

Súlyos negatív rekord jön, pedig hatalmas igény van repcére

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 26.

Világszerte jelentősen csökken a repcemag-előállítás, pedig egyre nő rá az igény. A bioüzemanyagok mellett a takarmány- és az élelmiszeripar is keresi majd ezt az olajnövényt, és várhatóan sokkal nagyobb lesz a felhasználás, mint a friss termésmennyiség.

Csökkenő készletek, növekvő felhasználás

Az utóbbi években tízezer hektárokkal csökken a repce amúgy sem túl nagy vetésterülete Magyarországon. Nagyon messze vagyunk már a rekordnak számító 2018-as évtől, amikor 330 ezer hektáron vetették ezt a sokféle célra kiválóan alkalmas olajnövényt. Tavaly már a 190 ezer hektárt sem érte el ez a szám annak ellenére, hogy a termény ipari, humán és állatélelmezési célra egyre inkább keresett. (A bioüzemanyag-gyártásban is előszeretettel alkalmazzák, továbbá az ott visszamaradó dara jó takarmány-alapanyag, a repce olaja pedig beltartalma miatt egészséges élelmiszer emberi fogyasztásra is.) Az agrár- és ipari elemzések kivétel nélkül azt erősítik meg, hogy idén tovább nő majd az olajnövények iránti élénk kereslet, ami piacot teremthet a repcének is.

Ezt erősíti meg az Oil World becslése is. A repcemag és a canola globális termelése az egy évvel korábbit 2 százalékkal múlhatja alul, és az így keletkező 78,3 millió tonna jóval kevesebb, mint a 81 millió tonnára tehető kereslet. Ebből eredően jócskán csökkennek a maradványkészletek is, a szezon végére becsült 12,7 millió tonna 15 százalék kevesebb, mint a korábbi gazdasági évben.

repce
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Évtizedes visszaesés itthon

Tavaly alighanem a bő termés mellett tapasztalt alacsony terményárak, a kedvezőtlen időjárás és az importnyomás is közrejátszott abban, hogy az EU több országában visszavették a repce-termőterületeket. Ahogy nálunk, úgy – bár sokkal kisebb mértékben, de – világszerte is csökkent a repce-vetésterület 42 millió hektárra, ami 2%-kal marad el a korábbitól. Év elején úgy becsülték, a 10 legnagyobb európai repcetermelő országban a gazdálkodók tavaly ősszel kevesebb területet vetettek, mint a 2023-as betakarításkor. Összesen kevesebb mint 6 millió hektáron található repce. Uniós szinten 18 millió tonna repcemag betakarítását vetítik előre a Tallage szakértői az idén, ami az egy évvel korábbi mennyiséget – a terület csökkenése miatt – 10 százalékkal múlná alul.

Magyarországon 600 ezer tonna repcemag kerülhet a tárolókba ugyancsak a Tallage szerint. Ha csak nem számítjuk a kiugróan aszályos 2022-es és a rossz időjárású 2015-ös évet, akkor ez az utóbbi 11 év legalacsonyabb termését hozza majd. Kérdés persze, hogy a világszerte tapasztalható felhasználási igény megmutatkozik-e majd az árakban. Ha igen, akkor nyilván a vetési kedv is nőhet az őszi új szezonban.