fbpx

A DEKALB genetika és a FIELDVIEW technológia újabb sikere

Írta: - 2024 június 26. -Hirdetés

Június elején 7. alkalommal került megrendezésre a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalván, melyen a Bayer Crop Science is részt vett. Mivel a szervezők a fenntartható, klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek és eszközök bemutatására helyezték a hangsúlyt, a témához kapcsolódva a Bayer a változó tőszámú vetés lehetőségeire és sikerére fókuszált a megjelenés során.

A helyspecifikus gazdálkodással ugyanis javítható a termelés fenntarthatósága, a változó tőszámú vetéssel pedig tovább növelhető a DEKALB hibridekkel elért hozam. Mindezek professzionális kivitelezéséhez a Bayer eszközt, adatot és egyúttal tudást is kínál partnerei számára. A Bayer Crop Science standjánál ezekről kaphattak tájékoztatást az érdeklődők: két alkalommal előadást hallhattak, valamint egy interaktív játék keretében ajándékokat is nyerhettek.

Szimulátor és előadás

Zsila József, a DEKALB kukoricahibridek termékmenedzsere előadásában bemutatta a DEKALB DENSITY CHALLENGE elnevezésű program részleteit, illetve, hogy hogyan profitálhatnak a termelők a változó tőszámú vetésben rejlő lehetőségekből, milyen eredményekre számíthatnak, és hogyan támogatja ezt a folyamatot a Bayer. Sebestyén Gergely precíziós gazdálkodási szakértő a technológia alkalmazásához ajánlott gépekről, eszközökről, valamint a Climate FieldView használatának előnyeiről beszélt. A Bayer és az AGROTEC együttműködésének köszönhetően az AGROTEC standján kihelyezett FieldView Yield Kit és Spray Kit szimulátorokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők, valódi képet kapva a digitális technológia működéséről.

Szerencsekerék és díjátadó

A kiállításon megrendezett, a GOSZ-VSZT-NAK búza, repce, kukorica fajtakísérletein alapuló díjátadón büszkén vehettük át a portfólióból öt DEKALB kukoricahibridet méltán megillető díjat, különböző érésű fajtacsoportokban. A díjazott hibridek: DKC5810, DKC4433, DKC5092, DKC4897, DKC5206.

Kattintson ide, és nézze meg az eseményről készült videónkat:

DEKALB DENSITY CHALLENGE

A Bayer 2020-ban hirdette meg a DEKALB DENSITY CHALLENGE elnevezésű programját, melynek célja, hogy bemutassa, hogyan hozhatják ki a kukoricatermelők a maximumot az általuk használt DEKALB hibridekből változó tőszámú vetés esetén. A Bayer szakemberei a programba meghívott termelőknek saját termőtábláikon mutatták be a változó tőszámú vetést a FieldView és a termelő kedvenc DEKALB hibridjének alkalmazásával.

Annak érdekében, hogy a tábla minden négyzetméterén elérhetővé váljon a maximális hozam, változó tőszámú vetést kell alkalmazni, tehát a táblán belüli eltérő adottságokhoz kell igazítani a vetett tőszámot, melyhez nagy segítséget jelent a FieldView használata. A FieldView Seed Script fájl ugyanis tartalmazza az egyedi változó tőszámú vetési tervet az adott kukoricatáblára vonatkozóan.

Egy hatékonyan működő vetési terv elkészítéséhez elengedhetetlen az alkalmazott DEKALB hibrid tőszámreakciós tulajdonságainak ismerete. Ehhez a Bayer kiterjedt, 1000 hektáros, 43 helyszínes, fejlesztői tőszámreakciós kísérleti hálózata biztosít megbízható adatokat, ahol már a piaci bevezetés előtt tesztelnek minden kukoricahibridet. A FieldView-ban a DEKALB hibridek tőszámadatai a FieldView Auto Script funkción keresztül elérhetőek el. A kiválasztott tábla historikus hozamadataira építve, a termelői táblaismeret segítségével, valamint a DEKALB tőszámreakciós adatbázis alapján készül el a tökéletes recept: a FieldView Seed Script. Mindez a termelő igényeire szabva, percek alatt, automatizálva.

Bayer