fbpx

Villanyoszloppal ütköztél? Vigyázz, vagy maradj a fülkében!

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 30.

Sok az olyan mezőgazdasági géppel történő baleset, ami a villanyoszloppal történő ütközés, beakadás miatt súlyos, életveszélyes és komoly anyagi kárral fenyegető veszéllyel jár. Az MVM-nek van néhány fontos tanácsa és figyelmeztetése.

Szentesen is kevésen múlt…

Az elmúlt években az MVM szolgáltatási területein több esetben fordult elő baleset. Ezek során a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken mezőgazdasági erőgép vagy az általa vontatott munkagép a hálózati oszlopnak ütközött, beleakadt vagy elszakította a vezetékrendszert. Az ilyesmi főként a középfeszültségű (22kV-os) hálózatokat érinti, de előfordul, hogy nagyfeszültségű (132kV-os) hálózati oszlop érintett az eseményben. Nemrég például Szentesen egy ilyen ütközésben az éjszakai munkát végző gép egy 132kV-os nagyfeszültségű oszlopot úgy döntött ki, hogy az a közelben húzódó 22kV-os hálózatot is megrongálta. Nem sokon múlt, hogy ne történjen súlyos baleset.

Amikor a gépen áram folyik a talajba

Az új mezőgazdasági szezon elején az MVM elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy a vezetékek megközelítése tilos és életveszélyes, és a villamos hálózatokat minden esetben feszültség alatt állónak kell tekinteni. Ez különösen kritikus akkor, ha egy ütközésnél a vezeték tartóoszlopa vagy a vezetékrendszer a munkát végző mezőgazdasági géppel kerül fémes kapcsolatba. A helyzetet minden esetben úgy kell kezelni, hogy a vezetékrendszer feszültség alatt van! Amikor az ütközés miatt a vezeték és munkagép érintkezése mégis létrejön, akkor a munkagép elhagyása során fokozott körültekintés szükséges! A munkagépen keresztül ilyenkor áram folyik a talaj felé, ami a talajban (a munkagépet egy kör középpontjaként értelmezve) sugár irányban szétterjed.

Szökdelj, lépdelj óvatosan, de jobb, ha maradsz az ülésben!

Emiatt a munkagép elhagyása során a gépről lelépve, de azt még fogva majd attól normál léptekkel távolodva a gép és a gépkezelő, valamint annak lábnyomai közötti távolságon kialakuló úgynevezett lépésfeszültség hatására a gépkezelő lábain keresztül egy áramkör alakul ki, amely a gépkezelő áramütéses balesetét idézi elő. Emiatt a munkagépet talajérintés előtt mindenképpen el kell engedni, majd a gépet páros lábbal ugrálva (vagy egymás mellé helyezett lábfejekkel lépdelve) kell elhagyni, legalább 15-20 m-es távolság eléréséig. Fontos megjegyezni, hogy munkagép megközelítése ugyanilyen veszélyekkel jár!

termőföld
Nagy óvatossággal érdemes elhagyni a területet!

Amennyiben a vezetékkel érintkezve a munkagép nem gyullad ki, a legbiztonságosabb a munkagépben megvárni, míg a segítség megérkezik és megtörténik a vezetékrendszer feszültségmentesítése!

Célszerű jól kiismerni a kockázatos helyeket

A fentiek miatt a megelőzésre nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni! Munkavégzés előtt hasznos lehet a területet előzetesen megtekinteni, bejárni. Célszerű ellenőrizni, hogy a területen meglévő adottságok (oszlopok helye, vezetékmagasságok) mennyiben idéznek elő munkabiztonsági kockázatot. Egy a megszokottól nagyobb fizikai méretekkel rendelkező (vagy új) munkagép, nem biztos, hogy illeszkedik a vezetékek belógási adottságaihoz, attól függetlenül, hogy utóbbi szabványos. Fontos lehet az oszlopok GPS-es sorvezetőkbe betáplált koordinátáinak és fizikai kiterjedését megadó adatainak ellenőrzése.

mezogazdasag gep villanyoszlop baleset
A tágas tér ellenére könnyen bekövetkezik baleset a terep elégtelen ismerete miatt

Sok esetben a vezetékek alatti területet előszeretettel alkalmazzák rakodóhelyként, vagy valamilyen termény, ill. takarmány tárolására. Ez szintén fokozottan veszélyes, továbbá a vezeték biztonsági övezetén belül emelőgépes tevékenységet folytatni tilos. Rakodás közben a vezeték és az emelőgép távolsága annyira lecsökkenhet, ami már nagymértékben fokozza a balesetvédelmi kockázatokat (áthúzás, ill. véletlen érintés). A tárolt anyagok (pl. szalmabálák) magassága szintén elérhet olyan kritikus szintet, amely már nem biztonságos, az ottani munkavégzésben résztvevők számára, ha valamilyen tevékenység (pl. takarás) céljából a tárolt anyagok tetején kell tartózkodjanak. Az ilyen tárolási módok a tűzesetek kialakulásának veszélyeit is nagymértékben fokozzák a vezeték közelsége, valamint a villámcsapások nagyobb kockázata miatt.

Infó, egyeztetés az MVM-mel

Akinek mégis ilyen kockázatok közt kell elvégeznie a munkát, legjobb, ha egyeztet az MVM-mel. Az MVM Émász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén (Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyék területén) a +36-1/474-9999 telefonszám 2.3.6-os mellékén; az MVM Démász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén (Csongrád-Csanád, Bács Kiskun és Békés vármegyék területén, valamint Pest vármegye déli részén) a +36-62/565-600-as telefonszám 1-es mellékén. Az MVM ugyanakkor hozzáteszi: a konkrét ügyek mérlegelése eltérhet a leírt általánosságoktól.