Gépek, rovarok: kevesebb a baleset, de egy halál is sok

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 12.

Legtöbbször a mezőgazdasági gépekkel és állati támadás miatt következik be súlyos vagy enyhébb fokú baleset az agráriumban. Már az is enyhítené a problémát, ha nem iktatnák ki a biztonsági berendezéseket…

 

Sok gazdaságban sok szabálytalanság

Lassan csökken a munkahelyi balesetek száma – nemcsak hazánkban, hanem külföldön is. A problémában érintett az élelmiszeripar és a mezőgazdaság is. Az agármunkáltatók 2016-ban 837, 2017-ben 654 munkabalesetet jelentettek a munkavédelmi hatóságnak, és az előzetes adatok szerint tavaly tovább csökkent a munkabalesetek száma. A legfőbb veszélyt a felborulásos balesetek jelentik. Emellett gyakori az állatok támadása vagy a vegyszerek felelőtlen használata, és sokan a kellő ismeretek hiánya miatt szenvednek sérülést. A munkavédelmi hatóság 2016-ban (a halászatot és az erdőgazdálkodást is ideértve) bő 700 munkáltatót ellenőrzött, és a gazdaságok háromnegyedénél tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot. A baleseteket főleg traktorokkal és más önjáró gépekkel okozzák. Gyakori tapasztalat, hogy a biztonsági berendezések hiányzanak, vagy azok használatát kiiktatják, elmulasztják. Két éve ez csaknem 20 ember életébe került Magyarországon.

 

baleset

 

Angliában is probléma

Egy friss nagy-britanniai jelentés szerint ott tavaly több mint 40 ember halt meg. A wales-i családi gazdaságokat tömörítő farmbiztonsági szervezet (FUW) elnökhelyettese, Ian Rickman szerint a számok megerősítik a legtragikusabb eseményeket, de nem tartalmazzák az összes balesetet, amik szintén figyelmeztetésként szolgálnak. A gazdaságokban meglévő komoly egészségügyi és biztonsági kihívások miatt a gazdálkodás veszélyes iparág. A potenciálisan veszélyt nyilván ott is a gépekkel, járművekkel, vegyszerekkel, állatállománnyal való munka jelenti. Wales-ben egyébként az ottani gazdaságok mind aláírtak egy „Wales-i mezőgazdasági egészségvédelmi és biztonsági chartát”,, aminek célja a mezőgazdaság biztonságosabbá tétele.

 

baleset

(Illusztráció: Horizont Média/archív)

 

Ember és jármű

Az USA-ban (ahol egyes adatok szerint évente 60 haláleset köthető a mezőgazdasági munkavégzéshez) nagyon erős azok hangja, akik a traktorfejlesztők és -gyártók is felvetik a balesetmegelőzésben. Az egyik érdekvédelmi szervezet emellett összegyűjtötte azokat az érzékeny pontokat, amelyek előidézhetik a problémákat, illetve a legalapvetőbb megelőzési módokat. Ezek közt kiemelt helyen szerepel a borulásgátló (ROPS), a biztonsági övek, a lassújármű-jelzés használata, a lámpák és a villogók, emellett a gumiabroncsok ellenőrzése, a szivárgásmentes hidraulika, a működőképes tűzoltókészülék és a teljesen felszerelt elsősegély-készlet.