fbpx

Sok gazda nem örül a üzemanyagár-stop kivezetésének

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 07.

A MOL javaslatát megfogadva tegnap a Kormány az üzemanyagár hatósági korlátozását azonnali hatállyal megszüntette – a hírt rendkívüli Kormányinfón jelentették be 2022. december 06-án 23:00 órakor.

MOL kút
A MOL javaslatára kivezették az üzemanyag árstopját, ez indirekt módon emeli az inflációt, és a termelési költségeket is (fotó: MOL Group)

Éjszakai sajtótájékoztató

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója együtt tájékoztatták a média képviselőit kedden éjszaka.

A miniszter szerint azért volt szükség a soron kívüli intézkedésre, az ársapka visszavonásának azonnali kivezetésére, mert csak így biztosítható a biztonságos ellátás. „Az ársapkának addig van értelme, amíg a termékből nincs hiány. Mert ha már hiány van belőle, a hatósági ár elveszti a létjogosultságát” – mondta Gulyás Gergely.

Ez alapján a MOL benzinkutakon – a piaci árak szerint – a benzint 641, a gázolajat 699 forintért forgalmazzák. Ezek alapvetően irányadó árak, a különböző kutak eltérő árképzést alkalmazhatnak.

Az intézkedés indoklása, hogy az orosz olajembargó miatt a hazai üzemanyag-ellátásban zavar keletkezett. A MOL megfelelő mennyiségű import nélkül nem tudja biztosítani az ország ellátását.

A jelenlegi káoszos helyzet az üzemanyagtöltő állomásokon pár nap alatt normalizálódhat Hernádi Zsolt szerint. A pánikvásárlás megszűnik, a magasabb ár miatt a rohamok megszűnnek, kevesebb üzemanyag-fogyasztással számolnak. Azonban az import helyreállása több hetet is igénybe vehet, a stabilitás csak egy-két hónap múlva állhat be ezen a területen.

Az ársapka levétele nem old meg mindent

Az árstop kivezetése elemzők szerint várhatóan több mint 2%-kal emeli az inflációt. Ez az indirekt hatás tovább növeli a mezőgazdasági termelők költségeit is, melyek már így is eléggé elszálltak az globálisan jelentkező negatív hatások miatt.

Forrás: Kormányinfó