fbpx

Mezőgazdaság: a nyertes pályázatok ötöde el fog veszni

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 07.

Legkorábban a nyár derekán dőlhet el, hogy lehet-e újabb pályázati felhívásokat közzétenni a mezőgazdaságban. Egyelőre az látszik, hogy még a megnyert pályázatok sem fenntarthatók, vagy nem készülhettek az év elején kialakult gazdasági-világpolitikai helyzethez…

Fontos a válaszadás!

Fontos, hogy tavasszal, az egységes kérelmek benyújtásakor a pályázók már mindent tudjanak az új rendszerről. Az év második felében pedig várható, hogy az Agrárminisztérium a vidékfejlesztési program keretén belül többet fogják megszólítani a gazdákat és a gazdálkodó szervezeteket – mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. A helyettes államtitkár arra kérte a pályázókat, hogy ha az irányító hatóság megszólítja őket, válaszoljanak, mert a hatékony kommunikáció mindkét fél számára hasznos.

Nagy összegek várnak még a gazdákra!

Elhangzott: a Vidékfejlesztési Program AKG/ÖKO 2022-2024-es időszakában a kifizethető támogatások összege az AKG-nél a háromszorosára, az ÖKO-nál a kétszeresére növekedett. Nyitva van még például a baromfi állatjóléti támogatást, amit december 15-ig lehet benyújtani, az őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzésére kiírt felhívást, ahol a benyújtásra nyitva álló határidő 2023. január 2-31-e között lesz. Szó esett az öntözésfejlesztés nyitott felhívásairól is. Mind a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése, mind pedig az öntözési közösségek együttműködésének támogatására nyitva álló felhívás 2023. június 30-án fog lejárni. Az erdészeti pályázatok többségét 2022. december 31-ig hosszabbították meg, az erdőkárok helyreállítását illető pályázat kivételével, amelynek a benyújtási határideje a 2023-as egységes kérelmek benyújtási idejével fog egybeesni. A tanyák háztartási léptékű villamos energia, vízellátás és szennyvízkezelés fejlesztéseit illető pályázat 2023. június 5-én fog lezárulni – jelezte

A kerekasztal-beszélgetésen Huber Balázs, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője elmondta, az eddigi jelentős kifizetések után is nagy mennyiségű kifizetési igénylést várnak a gazdáktól. Fontos, hogy minden jogosult minél előbb nyújtsa be a kérelmeit, hogy elkezdődhessen az elbírálás. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke szerint az elmúlt időszak nem volt egyszerű, de aki komolyan meg akarta valósítani a beruházását, annak sikerült is. Ő is sürgette, hogy a gazdák ne hagyják az utolsó pillanatra az igényléseket, és aki rendelkezik támogatási okirattal, de nem kíván élni vele, az is nyilatkozzon.

Új viszonyok közt…

Kovács Zoltán MBA, a Rekontir Cégcsoport ügyvezető igazgatója szerint az elmúlt időszak pályázatait még a háború előtt írták ki, és sok esetben a pályázó jóval alacsonyabb összeget szánt energetikai fejlesztésre, mint amire most szükség lenne. Az új viszonyok közt növelni kell az energetikai fejlesztések támogatási intenzitását. Ugyancsak tapasztalatok mutatják, hogy a pályázatok mintegy ötödét visszaadják majd a gazdálkodók, mert nem látnak lehetőséget a megvalósításra, vagy nem érzik, hogy megfelelő forrásokkal rendelkeznének az önerőhöz. Juhász Anikó a Vidékfejlesztési Programról elmondta, a jövő év nyarán lesz eldönthető, lehet-e újabb pályázati felhívást megjelentetni. Pozitívum például az Európában elsőként bevezetett költségnövekmény intézménye az építkezéssel járó beruházásoknál, továbbá számos egységköltség egyszerűbbé teszi az ügyintézését. A helyettes államtitkár ugyanakkor jelezte, hogy arra senki ne számítson, hogy beruházási pályázati dömping lesz 2023 elején.

 (forrás: Portfolio Agrárszektor 2022)