fbpx

Szójavetőmagok kezelése

Írta: Agrárágazat-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 08. -Hirdetés

A vetőmagok minőségét a gondos bánásmód, a tárolás és a felhasznált kezelőanyagok jelentősen befolyásolják. A Lajtamagnál nemcsak a fajtaválasztásra hívjuk fel a figyelmet, hanem odafigyelünk a vetőmag-alapanyagok megfelelő kezelésére, oltására.

A vetőmag oltása során a Bradyrhizobium japonicum baktériumot visszük fel a mag felületére, mely a szója gyökerével szimbiózisban él. Ez a baktérium képes a légköri nitrogén megkötésére, amely a növény számára így felvehető lesz. A Bradyrhizobium japonicum évekig életképes marad a talajban, és a termést és a nyersfehérje-tartalmat is növeli. A szója eredményes termesztéséhez tehát kulcsfontosságú lépés a szójavetőmag oltása, különösen azokon a területeken, ahol már régen vagy még soha nem volt termesztve. A szója csírázóképességének megőrzése érdekében az oltás legjobb módja, ha azt modern, üzemi körülmények között végezzük. A Lajtamag Kft.-nél az oltással egy menetben általában a magok védelme érdekében egy gombaölős csávázóanyagot is feljuttatunk a vetőmagok felületére.

Fontos, hogy már a fiatal gyökereken megjelenjenek a gümők, hogy minél hosszabb idejük legyen a növény számára elengedhetetlen nitrogént megkötni

Év végével a tudatos gazda a tavaszi vetőmagok jó részét már megrendeli, hisz sok (általa kedvelt) fajta a szezonra elfogyhat. Így vagyunk ezzel mi is a Lajtamagnál. Szójáinkat már előrendelheti a termelő, és nyugodtan dőlhet hátra, mert így a leadott rendelés biztosította arról, hogy vetés előtt nem a rendelés és a vetőmag kiérkezése miatt fog fájni a feje.

Fajtaválasztékunk lefedi a magyarországi érésidőbeli igényeket:

– A 00 csoport időbeli első képviselője az RGT Stumpa, amely szinte a 000 kategória végére tehető. Sokan választják őszi árpa után másodvetésbe.
– Az ES Mentor jól ismert 00-ás fajta, jó beltartalmi paraméterekkel és magas terméspotenciállal.
– A Bettina szintén a 00-ás csoport képviselője. A Lajtamag Kft. legújabb genetikáját képviseli. Kezdeti fejlődése rendkívül gyors. Magas ezermagtömeg és világos köldökszín jellemzi.
– Az Albenga, amely a 0-ás kategória legeleje termésidőben, talán a legstabilabban termő fajtánk. Köldöke sárga, ezért humán felhasználásra is alkalmas.

Zöldítsen a Lajtamag Kft.-vel!

2023-ban az új AÖP-nek köszönhetően még inkább fókuszba kerül a zöldítés fontossága. Az alaptámogatásért a területek bizonyos százalékán vegyszermentesen kell termeszteni és/vagy ökológiai másodvetésű keverékek használata lesz előírt. A gazdáknak a Lajtamag Kft. az okszerűen, hasznos komponensekből és azok optimális arányával összerakott keverékeivel segít, hogy a zöldtrágyázás ténylegesen elérje a talajjavító szerepét.

Szójafajtáinkról és a keverékeinkről bővebben a területi képviselőinktől érdeklődhet. Kollégáink elérhetőségét a www.lajtamag.hu/elerhetosegeink oldalon találhatja.

Lajtamag