fbpx

Nagy kérdések előtt áll a gabonapiac, bajban az állattartók

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 08.

Bár tavasz óta viszonylagos konszolidáció, megnyugvás érzékelhető a felbolydult gabonapiacokon, a hazai termelőknek két súlyos kérdéssel kell szembenézniük.

Most már exportra kell számoljon a hazai búza

Idén márciusban és májusban elérte a csúcspontját a nemzetközi gabonaárindex, azóta folyamatos csökkenés figyelhető meg a gabonaárak terén. Más globális tényezők mellett a nemzetközi gabonaárakat főleg orosz-ukrán háború befolyásolja – mondta Berkes Gábor, a Cargill Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. A gabonaárak emelkedéséhez az energiaárak növekedése is hozzájárult, de ez mostanában megnyugodni látszik, novemberre már a háború előtti szintre tértek vissza. Elindult az új termelésű búza kereskedelme, ami mintegy 20 ezer forinttal mérsékelte a tonnánkénti árat. A takarmánykeverők maximalizálták a búza felhasználását, ami olyan árakat generált, hogy mindenki ide hozta a termését. Mostanra azonban már eljutottunk oda, hogy a magyar búzának az export felé kell kalkulálnia. Jelenleg a körülbelül 120 ezer forint körül van a búza tonnája, ez még egy kicsit mehet lejjebb – jelezte Berkes Gábor.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója szerint a búza ára mellett a termelési költségek, az input- és üzemanyagok árai is jelentősen megnövekedtek. Az étkezési búza azonban továbbra is jövedelmező – bár megjósolhatatlan a jövő, ha a piaci zavarok elől a szereplők az árucikkekbe mentik a pénzüket. A gabonaárakban lassú csökkenés várható. Hirtelen azért sem lehet, mert az komoly problémákat okozna a növénytermesztésben: a földekben már ott van a drága inputanyag. Szerinte a magyar búzaexport feltétele az ukrán import.

Mire számíthat a toxinos kukoricánk?

A kukorica toxinhelyzetéhez képest sokkal megnyugtatóbb a búza minősége. Bár az aszály miatt a zsugorodott búzaszemekkel volt probléma, de alapvetően rendben volt a termény – jelezte Párkányi Gábor, a Mertcontrol Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A laboratóriumban megvizsgált  kukoricaminták kevesebb mint 10%-a volt a 20 ppb-s határérték felett aflatoxin B1 tekintetében. Ugyanakkor a piac nemcsak 20 ppb-ig vásárol, hanem – mivel feldúsul a feldolgozás során –, 5 és 10 ppb-s határértékekkel is szerződnek. A 10 ppb-s határértéknél közel 20%-os, az 5 ppb-s határértéknél pedig kevesebb mint 30%-a volt az eredményeknek a határérték felett. Ez azt jelenti, hogy foglalkozni kell ezzel a problémával. Különböző szeparációs megoldások és toxinkötők léteznek erre a gondra, ezek közül a legegyszerűbb és legnyilvánvalóbb kezelés a rostálás, hiszen a gombák a sérült, törött szemeket támadja meg. Párkányi Gábor szerint érdemes lehet arra figyelni, hogy lesz-e olyan kis-ázsiai vagy afrikai tender, ahol magasabb toxinszinttel is lehet majd szállítani, ám ilyen lehetőség egyelőre még nincs. A szakember elmondta, hogy arra is kell koncentrálni hogy a tárolás során is élnek a gombák, és hogy a toxinszint soha nem szokott csökkenni. Ezért nagyon kell rá vigyázni, hogy a mostani szint ne emelkedjen, amire azonban vannak korszerű tárolási megoldások.

Bajban az állattenyésztők

A gabonaárakkal kapcsolatban Ádám János, a Bonafarm Mezőgazdaság vezérigazgatója rámutatott, már az elmúlt években is volt egy jelentősebb áremelkedés. A gabonaárak megugrása őket mint állattenyésztő, takarmánygyártó, és harmadik fél felé értékesítő céget érzékenyen érintette. Tudomásul kellett venniük, hogy az imputárak megnövekedtek, ám a tej kivételével a többi állattenyésztő ágazat árai nem változtak, ami számukra óriási nehézség.

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója szerint a gabonaárak alakulásában egyértelműen látható volt az orosz-ukrán gabonaszállítási megállapodás hatása, ahogy az is, hogy nyár végére a világ több tájáról is kedvező hírek érkeztek a termésről, így például Dél- és Észak-Amerikából is. Emellett a kínai igények visszaesése is jelentős volt, így a kereslet-kínálat megnyugodott. A toxinszennyezettséget illetően a szakember rámutatott, hogy az ilyen gabonából nem lehet bioetanolt csinálni, legfeljebb biogázként lehet felhasználni. A melléktermékeknél a feldolgozók alacsonyabb határértékeket fogadnak el.