fbpx

Lajtamag: Hiszünk abban, hogy a zöldtrágyázás hosszú távon kifizetődő

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 08. -Hirdetés

A zöldítésben kötelezően választható elemként megjelenő zöldtrágyának számos előnyét ismerjük. A zöldtrágyakeverékek javítják a talaj szerkezetét, védik a talajfelszínt a széltől és a csapadéktól, aktiválják az élővilágot, segítik a szervesanyag-képzést, a növényvédelmet, és még az erózió ellen is védenek. Kell ennél több?

Nos, a totális gyomirtó szerek árának nagymértékű növekedése szintén a zöldtrágyakeverékek malmára hajtja a vizet. „Szűk két évvel ezelőtt 55 000 Ft volt egy tonna nitrogén- (N27) műtrágya. Ma ennek az ára már az ötszörösére nőtt, 300 000 Ft felett van, mert a gázáremelkedés súlyosan megdrágította az előállítást. A keverékek rengeteg pozitív hatása mellett emiatt is hiszünk abban, hogy a zöldtrágyázás hosszú távon kifizetődő” – osztotta meg a cég prognózisát Fejes Vilmos, a Lajtamag Kft. termeltetési és kereskedelmi vezetője.

Egy tudatos gazda nem hagyhatja tarlóját kezeletlenül az aratás után. Sokan választják tápanyag-visszapótlás és talajtakarás céljából is a pillangóstartalmú zöldtrágyakeverékeket, hiszen ennek köszönhetően amellett, hogy nem gyomosodik a tarló, a pillangósok nitrogént kötnek meg a talajban, ezáltal még kevesebb műtrágyára lesz szükség. De mi a helyzet a többi termékkel? A Lajtamag Kft. a zöldítés elemeinek lehető legszélesebb választékát kínálja, amelyben mindenki megtalálja a számára és vetésforgója számára ideális keveréket: akár a gazdaságos és környezetkímélő kivitelezés vagy a szervesanyag-pótlás a cél, akár a szél- és vízerózióval szemben keresünk megfelelő előveteményt. Mindezt az ökológiai jelentőségű másodvetés és az AKG-rendszer keretei között teszik, egyénre szabottan.

A másodvetésben felhasználható keverék a Lajtamag honlapján is elérhető lista alapján állítandó össze, úgy, hogy ebből a listából minimum 2 komponens használandó egy adott keverékben. Amennyiben kettőnél több komponensből áll a keverék, az más, a listában nem szereplő növény is lehet. Ugyan a 2022. évi európai uniós határozat alapján a kötelező másodvetésű zöldítés kiváltható ugar gyanánt vetett kultúrnövénnyel, de az „engedménnyel” több hátrányt okozhatunk, hiszen a folyamat jótékony hatásai, amelyeket az előző években elértünk, ezzel csökkenek vagy akár meg is szűnhetnek.

A Lajtamag Kft. az AKG-zöldítés terén is rendelkezésünkre áll, hiszen a szabályozásnak megfelelően kialakított, kizárólag fémzárolt vetőmagkeverékkel rendelkezik. A klímaváltozás okozta száraz, forró nyarak átvészelésére tökéletes választás a Vízőrző zöldítő, hiszen szárazságtűrő és melegkedvelő komponensekből áll. A Takarékos zöld elnevezésű keverék olyan területekre javasolt, ahol a nyári zöldtrágyázás nem megvalósítható, illetve fontos a téli talajtakarás, hiszen áttelelő fajták alkotják. Amennyiben a költséghatékonyság a cél, a Gazdaságos zöldítő párossal nem nyúlhatunk mellé: a kizárólag keresztesvirágúakat tartalmazó keveréket kedvező ára mellett kiemelten erős szervesanyag-pótló szerepe teszi különlegessé. A főleg pillangósokat tartalmazó Zümmögő zöldítő kifejezetten a szárazabb klímájú területeken működik hatékonyan, a Zöld trió keverék pedig azoknak a gazdálkodóknak lehet jó barátja, akik egy rendkívül rövid tenyészidejű zöldtrágyakeveréket keresnek. Végül, de nem utolsósorban, a méhészek kedvence, azaz a Mézelő zöldítő a talajegészség megőrzése szempontjából a legkiválóbb zöldtrágyakeverékek közé tartozik.

Az említett keverékek mellett természetesen AKG esetén is összeállíthatjuk a veteményünk igényeinek leginkább megfelelő keveréket. Fontos megjegyezni, hogy az AKG-s keverék kizárólag a lista növényfajait tartalmazhatja.

Ön már él a támogatási rendszerben vállalt területek zöldítésének előnyeivel?

Amennyiben még nem, 2022-ben zöldítsen a Lajtamaggal!

www.lajtamag.hu/hu
[email protected]

Lajtamag