A nagyvállalatok úttörő szerepet játszanak az autonóm mezőgazdasági munkagépek fejlesztésében, alkalmazásában; állattartó telepeknél már gyakorlat a termelési körülmények szabályozása távolról (applikáción keresztül); egyre több hír jelenik meg a zárt, mesterséges intelligencia által működtetett növénytermesztési rendszerekről. Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az új, digitális technológiák alkalmazása kockázatokkal is járhat, melyek kivédése nem fejlődik együtt az alkalmazásukkal.
![Munkagép](https://agraragazat.hu/wp-content/uploads/2022/05/jo_regglet_nyito_20220527.jpg)
Pár gondolat, miért is jó nekünk a digitalizáció
Jelenleg a döntéstámogató rendszerek generációja terjed, melyek javasolnak, a konkrét intézkedéshez többnyire emberi jóváhagyás szükséges. Azonban már a gyakorlatban tesztelik a mesterséges intelligencia alapú, autonóm gépeket/rendszereket, melyek már irányítás és jóváhagyás nélkül végrehajtanak egy komplett feladatsort, vagy önállóan termelnek.
Előnyök:
- növeli a termelés hatékonyságát, lehetővé válik a népesség fenntartható módon történő ellátása;
- megoldást nyújt a munkaerő problémákra;
- csökkenthető a vegyszeres kezelés a mezőgazdaságban, az antibiotikumok alkalmazása az állattenyésztésben (egészségesebb ételek, kisebb környezeti terhelés);
- fárasztó, fizikai munkától tehermentesíti az élő munkaerőt;
- megoldásokat kínál a klímaválság kihívásaira.
Jelentős potenciális kockázatnak tartják
A sok pozitívum mellett több tudós figyelmeztet. A nemzetközi média középpontjában most a Nature Machine Intelligence folyóiratban megjelent kockázatelemzés áll. A cikk arra figyelmeztet, hogy a mesterséges intelligencia jövőbeni mezőgazdasági felhasználása „jelentős potenciális kockázatokkal” jár a gazdaságok, a gazdálkodók és az élelmezésbiztonság szempontjából. Ezt a veszélyt sokan nem látják, ha mégis, alulértékelik.
Dr. Asaf Tzachor, a Cambridge-i Egyetem Egzisztenciális Kockázat Tanulmányozó Központjának munkatársa szerint eddig senki nem vizsgálta, hogy vannak-e kockázatok a mezőgazdasági mesterséges intelligencia gyors elterjedésével kapcsolatban.
A rendszer külső támadása
A kutatók egy hipotetikus szcenáriót állítottak össze egy növénytermesztő rendszer tekintetében: a talajművelést; az ültetést; a műtrágyázást; a megfigyelést, ez alapján a szükséges beavatkozásokat; a betakarítást mesterséges intelligencia irányította, hajtatta végre gépekkel, emberi beavatkozás, jóváhagyás nélkül.
A forgatókönyv szerint az algoritmusok az önvezető mezőgazdasági munkagépeket, az öntözőrendszereket vezérlik, és elég okosak ahhoz, hogy reagáljanak a termelési körülmények változására (időjárás, károkozók) és ismerik a kultúra igényét. Ez az intelligens, automatizált rendszer gyakorlatilag élelmiszert állít elő.
Itt jelentkezik a potenciális kockázat, egy kibertámadás boríthatja az egész rendszert. Ez lehet egy egyszerű zsaroló vírustól kezdve (csak a termelés áll le, vagy korlátozódik, erre már van példa), a célzott terrorista akcióig (például a növények szennyezése mérgező anyagokkal, melyek így az élelmiszerláncba kerülhetnek) bármi bekövetkezhet, ha nem megfelelő a védelem.
Hazánkban már nem egy olyan állattartó telep van, ahol a gazda okos telefonjáról tudja ellenőrzi a telep működését, a fejlettebb rendszerek pedig lehetővé teszik az applikáción keresztüli, távoli beavatkozást. Állítható a fűtés, világítás, szellőztetés, etetés-itatás, esetenként a gyógyszerezés is… Amennyiben egy hacker be tud lépni a rendszerbe, vagy átveszi a telefon irányítását, a gazda számára súlyos károkat tud okozni.
Nem kell feltétlen célzott támadásra gondolni, elég, ha csak a mobil eszközt elveszti a tulajdonos, és nem kódolja megfelelően.
Tehát a probléma valós, tudni kell védekezni, a rendszereket ennek megfelelően kell kialakítani.
A tanulmány szerin az új technológiákat tesztelni kell, hogy biztonságosak:
- ki kell zárni a véletlen meghibásodásokat;
- a megfelelő biztonsági kapuk beépítésével óvni kell a rendszert a külső (hacker) támadásoktól;
- támadás, illetéktelen beavatkozás esetén a rendszer legyen képes riasztani.
Forrás: foodingredients1st