Bezárás

Osztozunk a kockázatvállalásban

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 18.

AgriClime időjárási garancia a Syngenta-termékekre

Termesztett növényeink jövedelmezőségére jelentős hatást gyakorolnak az általunk nem befolyásolható időjárási tényezők. A kukorica ilyen szempontból az egyik leginkább kitett növényünk. Az elmúlt 5 évre visszatekintve háromszor volt rendkívül aszályos és forró a nyár, amely komoly hatással volt a hektáronkénti hozamokra.

Annak érdekében, hogy a kukorica-termésátlagaink ne mutassanak radikális ingadozásokat az egyes évjáratok között, szemléletváltásra és a termesztés intenzifikálására van szükség. Fel kell hagynunk a tradíciókra alapozott termesztéssel, és nagyobb tudatossággal kell a kukoricatermesztés minden elemét tervezni és kivitelezni. Azonban még így is előfordulhat, hogy a nyári csapadékhiány és a forró napok veszélyeztetik a kukoricatermesztésbe fektetett erőforrásainkat.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezeket a kockázatokat?

Bár az időjárás alakulására nincs befolyásunk, új programunk, az AgriClime révén a Syngenta 2019től már nem csupán az Artesian-hibridekkel és a technológiai ajánlásokkal járul hozzá az eredményesebb kukoricatermesztéshez, de pénzvisszafizetési garanciával a termelésbe fektetett kockázatvállalásban is osztozik a termelőkkel.

A Syngenta 2018-ban muttata be az új, több pillére támaszkodó kockázatcsökkentő programját a magyarországi termelők számára, amely jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a kukoricatermesztésbe fektetett munka évjárattól függetlenül is jövedelmezőbb legyen. Az Artesian márkanév alatt bevezetésre kerülő új kukoricahibridek kiváló alkalmazkodóképességgel és nagy termőképességgel rendelkeznek, ami kedvező körülmények között versenyképes termést tesz lehetővé, míg hő- és szárazságstressz esetén jelentős versenyelőnyt biztosít a hagyományos hibridekhez képest. Az idei esztendőben bemutatkozó SY Chorintos és SY Orpheus mellett 2019-ben két újabb hibriddel, az SY Premeo-val (FAO 390-410) és SY Carioca-val (FAO 470-490) bővül az Artesian-kínálatunk.

Agriclime

Agriclime Agriclime

Az Artesian-hibridek 2019-ben is prémium csávázással kerülnek forgalomba. A Maxim Quattro négy gombaölő hatóanyagot tartalmaz, amely komplett védelmet biztosít a kórokozók ellen, ezzel képes megalapozni a teljes tenyészidőre a kukoricanövény jobb egészségi állapotát. A Force 20 CS rovarölő csávázó szer a drótféregfertőzés mérséklésével védi a kukorica gyökérzetét. Az igazi újdonságot azonban a harmadik csávázó szer, a teljesen új hatásmechanizmusú, sedaxan hatóanyagú Vibrance jelenti. A készítmény élettani hatása révén képes arra, hogy a gyökérzet erősítésén keresztül biztosítsa az erőteljes kezdeti fejlődést és a jóval hatékonyabb tápanyag- és vízfelvételt már a kezdeti időszakban is. Ez a hat hatóanyag együttesen nagymértékben támogatja a korai vethetőséget, hosszan tartó védelmet biztosít a kukorica kritikus fejlődési stádiumában, az élettani hatásnak is köszönhető erősebb gyökérzet, szár és levélzet biztosítja a jobb stressztoleranciát, és képes megalapozni a magasabb, versenyképesebb termést.

Kockázatminimalizáló ajánlatunk 2019-ben egy újabb elemmel, az AgriClime programmal bővül. ASyngenta által kidolgozott program célja, hogy segítse a termelőket a szárazság és hőség okozta veszélyek ellensúlyozásában, osztozva ezzel a termelésbe fektetett kockázatokban is.

Hogyan működik az Agriclime program gyakorlatban?

A szezon kezdetén a programban résztvevő termékekből egy meghatározott összegű vásárlás felett a termelőknek lehetősége van a Syngenta által nyújtott időjárási garancia programban való ingyenes részvételre.

A regisztráció a Syngenta-képviselő segítségével egy egyszerű online felületen történik, ahol a gazdaság GPS-koordinátáit is szükséges megadni, mivel ez jelöli ki azt az 5×5 km-es időjárási cellát, amihez a megfigyelt hőség- és csapadék-küszöbértékek tartoznak (összesített csapadékmennyiség és forró napok száma). Az időjárási cella küszöbértékei az adott helyszín elmúlt 20 éves historikus adatai alapján kerülnek meghatározásra.

A garanciális periódus 2019. június 15. és július 31. között áll fenn, mivel a kukorica a virágzás és termékenyülési időszakban a legérzékenyebb a fent említett időjárási szélsőségekre.

A programban a Syngenta egy globális és független időjárási adatszolgáltató partner adatait veszi figyelembe, amely helyi meterológiai adatszolgáltatók adatait és műholdas adatokat is használ az adott cella időjárási küszöbértékeinek kiszámításakor. A garanciális periódus végén a programban résztvevő termelők értesítést kapnak arról, hogy a meghatározott időjárási feltételek miként alakultak az adott időszakban. Ha a lehullott csapadék mennyisége nem éri el a meghatározott szintet vagy a forró napok (34°C-ot meghaladó napi maximum hőmérséklet) száma meghalad egy előre meghatározott küszöbértéket, a Syngenta visszafizeti a programban résztvevő termékek árának akár a 30%-át.

Az időjárást befolyásolni tehát nem tudjuk, de aSyngenta kockázatcsökkentő ajánlata nagymértékben képes hozzájárulni ahhoz, hogy a kukoricatermesztés a kedvezőtlenebb időjárási körülmények ellenére is jövedelmező legyen. Ha pedig a kukorica legérzékenyebb időszakában a csapadékhiánynak vagy a forró napok okozta termékenyülési problémáknak köszönhetően mégis veszélybe kerülne a befektetés, a Syngenta az AgriClime programmal nyújtott pénzvisszafizetési garanciával járul hozzá a kukoricatermesztés jobb jövedelmezőséghez.

A további részletekért keresse Syngenta kapcsolattartóját!

Agriclime