fbpx

Agrárdiplomácia – indul a szakirányú képzés

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 16.

Aktív diplomácia és az agrárium megfelelő szakmai képviselet nélkül sikeres nemzetközi kereskedelem nehezen képzelhető el. Ennek támogatása érdekében az Agrárminisztérium és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködése révén 2023 februárjától keresztféléves képzés keretében agrárdiplomáciai menedzser szakirányú továbbképzés indul.

Nagy István, riport
Tájékoztatás a gabonaszállítások kapcsán (fotó: Fekete István)

Korszerű tudásbázis segíti a szakembereket

A képzés korszerű tudásbázist nyújt az agrárdiplomáciában, a nemzetközi agrárkapcsolatokban és a nemzetközi agrárkereskedelemben dolgozó szakemberek részére. Megismerhetik a terület a nemzetközi és hazai összefüggéseit, a cél- és eszközrendszereket, valamint a gyakorlati működést. A cél a külpolitikai és a külgazdasági stratégiával összhangban levő agrárdiplomáciai tevékenység folytatásának tudományos igényű elméleti, módszertani és gyakorlati ismereteinek átadása.

A két félév során a hangsúly olyan, magasan kvalifikált szakemberek képzésén van, akik mind vezetőként, mind csapatban képesek önállóan dolgozni, bonyolult diplomáciai feladatokat megoldani mind nemzeti, mind az Európai Unió, mind a harmadik világbeli országok szintjén.

A magyar agrárium amellett, hogy biztosítja a lakosság megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerellátását, aktív tagja az agrártermékek nemzetközi kereskedelmének. Az export erősíti a nemzetgazdaságot, az import pedig a szükséges inputanyagok mellett szélesíti a belföldi fogyasztási kínálatot. Az agrárdiplomáciai képzés ezen folyamatoknak az átlátásában is segítséget nyújt.

Tárgyaló felek
Nemzetközi tárgyalások a gabonaszállítások tárgyában (fotó: Fekete István)

A képzés alapszakra épül

A kétféléves, levelező képzés költségtérítéses, a jelentkezési határidő 2023. január 13. Csatolandó dokumentumok: oklevél szkennelt változata; nyelvvizsga bizonyítvány (azzal egyenértékű igazolás); motivációs levél; önéletrajz.

A jelentkezési felhívás és további információk a MATE honlapján érhetők el!

Forrás: AM/Sajtóközlemény