fbpx

Ki fogja megtermelni az élelmiszert? – itt az új generáció

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 08.

Az egész magyar társadalom és vidék számára kulcskérdés, hogy ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben – szólította meg Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatókat, a mezőgazdaság következő generációját az Agribusiness Konferencián.

Feldman Zsolt a konferencián
A mezőgazdaság egy technológiailag élenjáró, tudásigényes ágazat (fotó: közösségi média/Feldman Zsolt)

A fiatal gazdák ügye rendkívül fontos

Az Agrárminisztérium tudatosan foglalkozik a mezőgazdaság generációs megújulásának ösztönzésével. Ennek a munkának egyik fő pillére, hogy megismertessék a fiatalokkal, hogy ez nemcsak egy szép, értékteremtő és megélhetést biztosítani képes szakma, hanem ma már egy technológiailag élenjáró, tudásigényes ágazat is.

A másik pillér pedig az ehhez szükséges pénzügyi és szabályozási ösztönzők működtetése, amelynek fontos eleme a 2023. január 1-jével hatályba lépő gazdaságátadási törvény épp úgy, mint az agrártámogatási rendszerben a fiatalok kiemelt kezelése.

Miként ösztönözik a generációs megújulást?

Az egyik legfontosabb mérföldkő a jövő év elején hatályba lépő gazdaságátadási törvény. Az államtitkár elmondása szerint a gazdaságátadási szerződéssel kiküszöbölhető lenne az a mindenki számára nehéz élethelyzet, amibe egy-egy haláleset sodorhat egy gazdaságot. Ugyanakkor a szerződés gördülékennyé tehetné egy működő gazdaság átadása-átvétele során például a termőföld, a támogatási jogosultságok, az engedélyek vagy szerződések átvételét.

A törvény a már legalább 10 éve gazdálkodó és legalább 5 évvel a nyugdíj előtt álló termelők, valamint a náluk legalább 10 évvel fiatalabb, 50 év alatti hozzátartozók vagy legalább 7 éve alkalmazásukban álló munkavállaló számára teszi lehetővé gazdaságátadási szerződés kötését és így az egyszerűbb átadás-átvételt.

Az agrártámogatási rendszer anyagilag is támogatja az átadást

Emellett a 2023-ban induló agrártámogatási rendszerben anyagilag is komoly mértékben támogatni kívánják a gazdaságátadási szerződés keretei között a gazdaságot átvevő és átadó felet is. Ennek mértéke a gazdaságátadónál akár 50-70 ezer euró, a gazdaságátvevőnél akár 40-100 ezer eurónyi vissza nem térítendő egyösszegű átalánytámogatás lehet.

Ez a megoldás a jövedelemtermelő gazdaságát átadó, nyugdíjba vonuló személy későbbi életét teszi biztonságosabbá.

Ezzel párhuzamosan emelt, 65%-os támogatási intenzitással kívánják segíteni a fiatal gazdálkodók beruházásait és lesz induló támogatás is számukra, szintén fejlesztési kötelezettséggel kombinálva.

Forrás: AM Sajtóiroda