Bezárás

Miért cseréltük volna le azt, ami évtizedek óta bizonyít?

Írta: Agrárágazat-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 08. -Hirdetés

A Backó Kft. 1998. évi beruházásakor a PETKUS-szárítóberendezés mellett döntött, ami azóta is kiváló minőségről és teljesítményről tett tanúbizonyságot. A tavalyi év során adódott lehetőségük, hogy 24 év után annak felújítása mellett döntsenek, avagy lecseréljék azt. Az új berendezés mellett tették le voksukat, hogy a kor követelményeinek megfelelő, még hatékonyabb és korszerűbb géppel végezhessék a terménykezelést. Egy ilyen beruházás sok kérdést vet fel, de számukra a márkaválasztás ebben az esetben is egyértelmű volt: kizárólag csakis a PETKUS.

Szegedi Ferenc, a Baczkó Kft. ügyvezetője
Szegedi Ferenc, a Baczkó Kft. ügyvezetője

Az előre menekülést tartottuk a megfelelő útnak

A pötrétei Backó Kft.-hez látogattunk el, hogy Szegedi Ferenc ügyvezetőt és Filinger Ferenc főkönyvelő Urakat kérdezzük egyik új beruházásukról. Érkezésünkkor feltűnt, milyen komoly fejlesztés zajlik a gazdaságban: a szárítótechnológia mellett vadonatúj sertésól épül a telephelyen.

Az ügyvezető kérésünkre összefoglalta az idáig vezető utat:

– A Backó Kft. 1994-ben alakult. Kezdetben sertéstenyésztéssel foglalkoztunk, amit szarvasmarha-tenyésztéssel egészítettünk ki. 1998-ban pedig egy PETKUS szárítóberendezést telepítettünk, azt cseréltük le idén. A 650-es kocaállományunk szaporulatát értékesítjük, évente mintegy 13 000 hízót. A 350–360holstein-fríz tejelő szarvasmarha éves kibocsátása 2,6–2,7 millió liter tej, amit a Sole-Mizo Zrt. vásárol meg. 880 hektáron pedig szántóföldi növénytermesztést végzünk, jellemzően állatállományunk takarmányozására, de némi ipari növényt is előállítunk értékesítésre.

Jelentős fejlesztések zajlanak jelenleg a gazdaságban…

– Az 1972-ben épült sertéstechnológiát folyamatosan fejlesztjük, modernizáljuk. 2020-ban nagyobb léptékű pályázatba kezdtünk abban bízva, hogy az előre menekülés a helyes út – mondta Filinger Ferenc. – ÁTK-s pályázatot nyújtottunk be, amellyel zöldmezős beruházás keretében valósítottuk meg a modern sertéshizlaldát. Ennek része a 125 kWh-os napelemrendszer. Továbbá precíziós megoldásokra is pályázunk.

A pályázati beruházásokhoz tartozik a PETKUS-technológia is?

– A közel negyed évszázados szárítóberendezés teljesítette az elvárt minőségű munkát, viszont 2020-ban, terménykezelés közben bemelegedett a cirok, és így a szárítóberendezés korszerűsítésére volt szükség. A PETKUS szakemberei átvizsgálták a szárítót, végül közös egyetértésben döntöttünk az új gép beszerzése mellett. Először csak a szárítóberendezés cseréjét terveztük, viszont közben kiírták a pályázatot, így ennek keretében már komplett technológiában gondolkodhattunk. 2021 októberében megkötöttük a szerződést, idén júniusban pedig megtörtént a beüzemelés.

Nem gondolkodtunk más márkában

Amikor kiderült, hogy korszerűsíteni kell, más gyártót is felkerestek?

– Nem! Nem gondolkodtunk más márkában. Miért cseréltük volna le azt a technológiát, amely évtizedekig bizonyított, ráadásul a PETKUS – Közép-Európa Kft. képviselőivel is jó kapcsolatot ápolunk azóta is.

A telepített technológiai sort Gergely Sándor, a PETKUS – Közép-Európa Kft. cégvezetője mutatta be:

– Az új szárítóberendezés DDU40-12 típusú, 20 t/h kapacitású (kukoricára specifikálva, 10 százalék vízelvonással). Üzemeltetés- és biztonságtechnikáját, valamint PLC-vezérlését tekintve a korábbiéhoz képest lényegesen modernebb. PETKUS A12 típusú síkrostás elő- és utótisztító gépeket építettünk a rendszerbe, és a kiszolgálórendszer is megújult, optimalizálva az átjárhatósági utakat PETKUS anyagmozgató rendszerrel. A hattyúnyakas rédlernek köszönhetően nem kellett aknát építeni a serleges felvonók számára, ami leegyszerűsíti a kezelést, karbantartást és a takarítást. Tehát megtartottuk a fogadás, előtisztítás, szárítás, utótisztítás, kitárolás vonalat, de olyan opciókkal, hogy a szárítón nem feltétlenül kell, hogy átmenjen a termény.

– Közel 4000 tonnányi terményt kezeltünk már eddig az új technológiával, minden gond nélkül. Persze a kezdetekben kellett finomhangolni az üzemeltetést, de a PETKUS – Közép-Európa Kft. szervize készséggel állt rendelkezésünkre minden igényünk teljesítésére – zárta a beszélgetést Szegedi Ferenc.

Csomor Zsolt

Petkus