fbpx

Pályázhatnak a paprikások és paradicsomtermelők

Írta: Kristóf Imre - 2022 november 04.

Minden nap láthatjuk a boltok polcain, de nem mindig tudjuk, hogy mit jelent a KMÉ-védjegy. Zöldségek termelői is hamarosan pályázhatnak a Kiváló Minőségű Élelmiszer jelölésre, mert az étkezési paprikával és paradicsommal kibővítik a védjeggyel szavatolt minőségi élelmiszerek körét.

Melyiket válasszam?

Nem mindig attól jó egy termék, mert márkás vagy drága. A vásárláskor pedig döntenünk kell, hogy mit válasszunk a kínálatból. Éppen ezért jött létre a Nébih szakmai támogatásával a KMÉ-védjegy, hogy garantálja a termékek magas szintű minőségét, megkönnyítve a vásárlást a boltokban. A most már 29 élelmiszeripari ágazatban elérhető friss húsok, húskészítmények, tej és tejtermékek, tojás és tojástermékek, pékáruk és tészták mellett hamarosan védjegyes paprikával és paradicsommal is találkozhatunk. – Ahhoz, hogy a paprika– és paradicsomtermelők megkaphassák a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet, a pályázatukban le kell írni a termék tulajdonságait, az előállítás folyamatát, és a fenntarthatósági szempontokat is. Kötelező elem például az integrált termesztéstechnológia és a biológiai növényvédelem. Ha a bírálóbizottság a pályázati anyagot és a helyszíni ellenőrzés eredményét is megfelelőnek ítéli meg, akkor lesz csak jogosult a termelő a védjegy használatára – mondta lapunknak Homoki Hajnalka, a KMÉ Védjegyiroda vezetője Szentesen, a Paprika Napján.

Homoki Hajnalka, a KMÉ Védjegyiroda vezetője
Homoki Hajnalka, a KMÉ Védjegyiroda vezetője

Aranyat kapni…

A védjegynek két fokozata van. Az egyik az életfával díszített KMÉ védjegy, amelyre bárki, bármikor pályázhat. Ez a védjegy tanúsítja az élelmiszer magasabb minőségét. De van egy másik, csodaszarvassal jelölt arany fokozata is, amelyre csak azzal a termékkel pályázhatnak, amely a Nébih által koordinált termékmustrán a legjobbak között szerepel. Ebben a versenyben egy nagyon komplex szempontrendszer szerint vizsgálják be, hasonlítják össze az élelmiszereket, és a legjobb 10% igényelheti csak a KMÉ védjegy arany fokozatát.

Garanciák a minőségre

A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyek a termelők, a forgalmazók és a vásárlók számára egyaránt garantálják a kiváló minőséget. A kétfokozatú védjegyrendszer ösztönzi a termelőket a termékeik minőségének fejlesztésére és annak folyamatos fenntartására, a vásárlókat pedig a piacon található áruk közötti tájékozódásban segíti. – Azok a vásárlók, akik KMÉ védjegyes terméket vesznek le a boltok polcairól, biztosak lehetnek abban, hogy magas minőségű terméket választottak. Nemcsak azért, mert ezeket a termékeket előzetesen bevizsgáljuk, hanem mert a védjegyet viselő termékeket is folyamatosan ellenőrizzük. A védjegyet nem elég megszerezniük a termelőknek, folyamatosan tartaniuk kell a minőséget. Ezért is mondjuk, hogy a KMÉ védjegy biztos garancia a minőségre – tette hozzá Homoki Hajnalka, a KMÉ Védjegyiroda vezetője.

Videó/Képek: Kristóf Imre/Horizont Média