fbpx

A magyarországi erdőtüzek 99 százalékát ember okozta

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 04.

Több mint félmillió hektárnyi terület vált lángok martalékává, s a leégett területek közül legkevesebb százezer hektár tartozott a fokozottan védett Natura 2000 védettség program alá – tudtuk meg a 2021-ben pusztító erdőtüzekről szóló, Európai Bizottság éves jelentéséből.

Erdőtűz a fenyvesben
Erdőtűz Magyarországon, sok helyen érintett természetvédelmi területet (fotó: Antal Zoltán)

2017 után a második legrosszabb év a tavalyi

Öt évvel ezelőtt több mint kétszer annyi terület égett le az Európai Unióban, mint tavaly. A 2017-es, eddigi legsúlyosabb tűzszezon óta mintegy 35 340 négyzetkilométeres területet égettek fel az erdő-, illetve bozóttüzek. A teljes leégett terület mintegy 35 százaléka, azaz több mint 11 600 négyzetkilométer a Natura 2000 környezetvédelmi programhoz tartozott.

2021-ben az EU 27 tagállama közül 22-ben jelentettek tűzesetet természetes területen. A legtöbb, főként augusztusban pusztító erdő-, illetve bozóttüzet Olaszország, majd Portugália és Görögország jelentette. Tavaly szintén Olaszországban égett le a Natura 2000 védettséget élvező területek legtöbbje, a program alá tartozó teljes terület közel egynegyede. Az unió déli tagországaiban leégett területek száma és nagysága a 2020-ban jelentett területekhez képest megkétszereződött, illetve a régiót tekintve 1986 óta a 2021-es volt a második legrosszabb év a természetes területeken pusztító tüzeket illetően.

Az értékelt évben a tagországok 11 alkalommal aktiválták az uniós polgári védelmi mechanizmust, mely tűzoltó repülőgépeket, helikoptereket és személyi segítséget biztosított az érintett államok számára.

A jelentés nem tér ki konkrétan az idei erdő- és bozóttüzekre és az általuk felperzselt területek nagyságára, az előzetes adatok szerint 2022 e tekintetben még rosszabb volt a tavalyinál. Idén, az év első kilenc hónapjában 8600 négyzetkilométeres terület égett le Európában.

Erdőtűz a fenyvesben
Nyári erdőtűz fellángolása az Alföldön (fotó: Antal Zoltán)

A magyarországi nyári tüzek leginkább az Alföldön pusztítottak

Magyarországon az illetékes hatóságok tavaly 1154 esetben jelentettek erdő-, illetve bozóttüzet, a leégett terület 2413 hektárt tett ki az országban. A jelentéstevők szerint úgy a tűzesetek száma, mint a leégett területek nagysága tíz éves viszonylatban átlagosnak mondható.

A leginkább tűzveszélyes időszak február vége és április közepe között volt, majd pedig júniusban és szeptemberben jelentették a legtöbb tűzesetet Magyarországon. A tavaszi tüzek többségét az ország északi területein, Borsod-Abaúj Zemplén megyében, Heves megyében, Nógrád megyében, valamint Pest megyében jegyezték fel. A nyári tüzek leginkább az Alföldön pusztítottak. A tüzek többsége tavaly az erdőkkel szomszédos mezőgazdasági területen keletkezett és onnan terjedt át az erdős területre. Magyarországon a leégett területek átlagosan egy hektárt tettek ki, két tűzeset volt, melyek esetében több mint 50 hektár erdőterület vált a tűz martalékává.

Sajnálatos statisztikai adat, hogy a magyarországi erdőtüzek 99 százalékát ember okozta. A tüzek kis hányada vezethető vissza gyújtogatókhoz, a legtöbb erdőtűz gondatlanság, azaz helytelenül eloltott tábortüzek, tiltott mezőgazdasági égetésből, főként tarlóégetésből eredtek, illetve eldobott cigarettacsikkek miatt keletkezett.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc