fbpx

Nagy pénzek a természetközeli élőhelyek rekonstrukciójára

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 23.

Mintegy 38 milliárd forint uniós és hazai forrás felhasználásával 88 egyedi beruházást valósítottak meg a nemzeti park igazgatóságok és partnereik a természetközeli élőhelyek kapcsán 2014 és 2020 között – tájékoztatott pénteken az Agrárminisztérium (AM).

 

Mezőgazdaság, természetközeli élőhelyek
A Natura 2000 egy összefüggő európai ökológiai hálózat (Fotó: Barna Ferenc)

 

Jelentős összegek mennek a természetközeli élőhelyek kezelésére, fenntartására és rekonstrukciójára – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Natura 2000 hálózat napján.

 

Javult a természeti környezet állapota

A fejlesztéscsomagnak köszönhetően több mint 100 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, ami két Budapestnyi területet jelent. Jelenleg zajlik a 2027-ig tartó időszak tervezése és előkészítése. A cél, hogy a következő években is hasonló nagyságrendben folytatódhassanak az élőhelyek megőrzését és fejlesztését célzó fejlesztések.

A Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását. Ezen túl hozzájárul helyreállításukhoz és fenntartásukhoz. Az Európai Unió szárazföldi területeinek 18 százalékát teszi ki, míg hazánkban, köszönhetően Magyarország gazdag természeti örökségének, ez az arány 21 százalék.

 

Mezőgazdaság, természetközeli élőhelyek
A természetvédelmi projektek várhatóan dupla támogatással fognak működni a következő költségvetési ciklusban (Fotó: Barna Ferenc)

 

EU LIFE program kiemelten kezeli a Natura 2000 hálózat megőrzését

A természetvédelemi projektek várhatóan duplájára növelt európai uniós keretből valósulhatnak majd meg a 2021-2027 időszakban. Magyarország 2001 óta vesz részt a LIFE programban, azóta számos, élőhely-rekonstrukció és fajmegőrzési akció nyert támogatást.

Emellett 2019-ben elindulhatott az első hazai, nagyléptékű LIFE integrált projekt, amely a pannon gyepek hosszú távú megőrzését célozza széleskörű együttműködéssel.

 

Mezőgazdaság, természetközeli élőhelyek
Ezek a természetközeli élőhelyek nem zárt rezervátumok (Fotó: Barna Ferenc)

 

A Natura 2000 területek garanciát jelentenek a természetes élővilág megőrzésére

Nem zárt rezervátumokról van szó, hiszen ezeken a területeken lehet olyan tevékenységeket folytatni, amelyek összeegyeztethetőek a védelmi célokkal. Számos területhez kapcsolódik ökoturizmus vagy fenntartható gazdálkodás.

Az első európai Natura 2000 napot – spanyol kezdeményezésre – az élőhelyvédelmi irányelv megalkotásának 25. évfordulóján, 2017. május 21-én ünnepelték.

 

Forrás: MTI