fbpx

Bács-Kiskun eddig érintetlen pontján is van madárinfluenza

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 15.

Egy korábban még érintetlen területen igazolta magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Bács-Kiskun vármegyei állomány felszámolását megkezdték.

tojótyúktelep

A Bács-Kiskun vármegyei Bácsszentgyörgy településen található, közel 30 ezer példányt számláló tojótyúktelepen az állattartó az állatok gubbasztása és étvágytalansága, valamint a megemelkedett elhullás miatt gyanakodott a madárinfluenzára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból. A szóban forgó állományok felszámolása folyamatban van. A hatóság az adott gazdaságok körül kijelölte a 3 km sugarú védőkörzetet, és meghatározta a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. Megkezdődött a betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás is.

A járvány mielőbbi lecsengése érdekében továbbra is kiemelt jelentőséggel bír a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása. Mivel a vírus már nemcsak a vonuló, hanem a hazai vadmadarakban is jelen van, ezért az ellenük való védekezés nemcsak a vonulási időszakban, hanem egész évben rendkívül fontos. Többek között fedetten kell tárolni takarmányt és az alomanyagot, valamint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a baromfik és a vadmadarak közvetlen vagy közvetett érintkezésének kockázata minimálisra csökkenjen. Ezen kívül kiemelt figyelmet kell fordítani a telepeken a személy- és járműforgalom minimális szinten tartására, továbbá arra, hogy azok kizárólag a járványvédelmi előírások szigorú betartásával történjenek.

(forrás: Nébih)