fbpx

Rekordmeleg, belvíz, feltöltött talajok karácsonyra

Írta: - 2023 december 15.

Most egy időre már elég az esőből/hóból. A decemberi agrometeorológia belvízzel és a tenyészidőszakban érintett növények szempontjából rekord mennyiségű hőösszeggel fordul rá az ünnepi időszakra.

Átlag feletti csapadék, tartósan víz alatt a kultúrák

A csapadékos időjárás folytatódott az elmúlt napokban is. Miután jött a meleg, már nem hó, hanem eső érkezett, és fel is töltötte a talajok felső, egyméteres rétegét az ország nagy részén. A héten, szerda estig nagyon sok eső esett, múlt szombat óta délen 30-50 mm, északon 10-25 mm mennyiség hullott le. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 mm-t, a 90 napos mennyiség pedig a 200-at. Mindkét érték országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál, nem csoda, hogy a belvízzel elöntött területek nagysága – egyébként már novembertől – egyre nő, különösen az Alföldön. A tartós vízborítás természetesen nem tesz jót a kultúráknak.

Tegnaptól (csütörtöktől) az eddigieknél szárazabb időre van kilátás, szombattól a jövő hét közepéig egyre nagyobb területen párás, ködös időre van kilátás számottevő csapadék nélkül, legfeljebb szitálás fordulhat elő.

belvíz szántóföld Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Rekord hőösszeg ősztől – és még mindig meleg van

Ugyancsak nem tesz annyira jót a nagy meleg sem. A hőmérséklet december első dekádjában még egy két fokkal alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál, így sokfelé hótakaró fedte az országot. Ám hétfőtől megint jelentősen megenyhült az idő, elolvadt a hó, és 9-13 fok közé melegedett a levegő. A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekordmeleg ősz hatására. Péntektől (december 15-től) átmenetileg lehűl az idő, jellemzően fagyossá válnak az éjszakák, szombaton és vasárnap a fagyzugos helyeken -5 foknál is hidegebb lesz – vetíti előre az OMSZ agrometeorológiai szolgálata. A jövő hét közepén érkező hidegfront hozhat változást az időjárásban.